Myanmar'da darbenin ardından ordunun sivillere yönelik şiddeti karşısında oluşturulan silahlı savunma birliğinin, bu yıl düzenlenmesi planlanan seçimler için yapılan nüfus sayımını engellediği iddia edildi.

Ülkede bu yıl düzenlenmesi beklenen genel seçimlere hazırlık olarak 9 Ocak'ta askeri yönetimin kontrolünde nüfus sayımı başladı.

Yerel medyadaki haberlere göre, nüfus sayımının başlamasından bu yana çıkan şiddet olaylarında aralarında 2 polisin de olduğu 13 kişi hayatını kaybetti.

Askeri darbeyi meşru görmeyerek kurulan Ulusal Birlik Hükümeti'nin (NUG) darbe karşıtı protestocuları orduya karşı korumak üzere oluşturduğu silahlı savunma birliği "Halkın Savunma Gücü" olaylardan sorumlu tutuldu.

Sagaing bölgesine sayım için giden 4 görevli gözaltına alındı.

Myanmar'da askeri darbeyi meşru görmeyerek kurulan NUG'un Sözcüsü Nay Phone'un Associated Press ajansına gönderdiği mesajda, "NUG, Myanmar'da tek resmi hükümet olduğundan, terörist gruplar tarafından düzenlenen seçimlere katılanlar gözaltına alınacak." ifadesini kullandı.

Phone, bu kişilerin, terörist eylemlerin desteklenmesine ilişkin yasa gereğince yargılanacaklarını belirtti.

Myanmar'da askeri darbe karşıtı muhalif milletvekillerince seçilmiş hükümeti geri getirmek üzere kurulan Ulusal Meclisi Temsil Komitesi (CRPH), Nisan 2021'de NUG'un kuruluşunu ilan etmişti.

NUG, Mayıs 2021'de darbe karşıtı protestocuları orduya karşı korumak üzere silahlı savunma birliği "Halkın Savunma Gücü" oluşturulduğunu duyurmuştu.

MYANMAR'DA ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1900'den fazla kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen hapishanelerde tutuluyor. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.