Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 75 bin kişi ramazan ayının son cuma namazında Mescid-i Aksa'da saf tuttu.

Filistinliler, İsrail polisinin kısıtlamalarına rağmen sabah saatlerinden itibaren işgal altındaki Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın yolunu tuttu.

İsrail polisi, Mescid-i Aksa'ya ev sahipliği yapan Kudüs'teki Eski Şehir'in çevresindeki alanlarda barikatlar kurarak bazı Filistinlilere kimlik kontrolü ve üst araması yaptı.

İsrail polisinin, Kudüs'e en az 3 bin takviye birlik naklettiği bildirildi.

Filistinlilerden bazıları cuma namazının ardından iftarı burada yapmak için Mescid-i Aksa'da kaldı.

Netanyahu ve 8 İsrailli yetkiliye yolsuzluk ve saldırı suçlaması Netanyahu ve 8 İsrailli yetkiliye yolsuzluk ve saldırı suçlaması

Ramazan ayının cuma namazlarında geçen yıl 120 binden fazla kişi, 2023'teyse 250 bin kişilik cemaat olmuştu. Bugünkü sayı ise son iki yılın en düşük sayısı olarak kayıtlara geçti.

Batı Şeria'daki Filistinlilere "engel, kısıtlama, akşam geri dönme" şartı

İsrail makamları ramazanın başında, Batı Şeria'dan 50 yaş üstü kadın, 55 yaş üstü erkeklerden sınırlı sayıda kişinin gelmesine izin verileceğini açıklamıştı.

İsrail basını, Batı Şeria'dan 10 bin Filistinlinin Aksa'ya gitmesine müsaade edileceğini bildirmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria'dan gelen Filistinliler, Aksa'ya ulaşırken kontrol noktalarında beklemek zorunda kaldıklarını, çok sayıda kişinin yaşı uygun olmasına rağmen geri çevrildiğini ve kendilerine akşam saatlerine kadar Kudüs'ten çıkıp Batı Şeria'ya dönme şartı getirildiğini belirtti.

İsrail ordusunun, işgal altındaki bölgelerden gelenlere bir günlük izin kartı çıkardığını, bunun için 250 İsrail şekeli (yaklaşık 2 bin 500 TL) ödediklerini aktaran Filistinliler, akşam 17.00'ye kadar kontrol noktalarında geri dönüş için parmak basmaları gerektiğini anlattı.

İsrail polisi, işgal altındaki Kudüs'te özellikle 7 Ekim 2023'ten sonra ortaya çıkan tabloda, Mescid-i Aksa'da cuma namazına ilişkin kısıtlamalarını ve engellerini artırmıştı.