Son günlerde zirveye çıkan Ukrayna-Rusya gerilimi, tam da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna krizi konuşulduğu sırada, sıcak çatışmaya dönüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas'ta operasyon emri verdi.

Yaşanan son olaylar üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen Ukrayna-Rusya gerilimine yönelik canlı yayında yaşanan son gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg, yarın çevrim içi NATO zirvesi olacağını açıkladı. Ursula Von Der Leyen, Rusya’ya karşı yaptırımları yakında açıklayacaklarını duyurdu.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ise "Avrupa Birliği olarak birlik içindeyiz, kararlıyız ve güçlüyüz. Rusya'dan hesap soracağız" dedi.

SİBER SALDIRILARA VE GÖÇ AKININA KARŞI HAZIRLIK

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen burada yaptığı açıklamada, "En iyisini umuyoruz ama en kötüsüne de hazırlıklı olduk. Kendimizi siber alanda kuvvetlendirdik. Potansiyel göç krizine de hazırlandık. sınırdaki devletler acil durum planlarını devreye soktu, mültecileri ağırlayabilirler. yurtdışından gelenler için insani destek sağlıyoruz. Finansal desteği de arttıracağız Ukrayna'ya. Umuyoruz ki olabildiğince az mülteci olacak ama hazırız, her yere de gelebilirler" ifadelerini kullandı.

Leyen, "Ukrayna hatırı sayılır yol aldı üyelik konusunda. AB'ye çok yaklaştı bizim gözümüzde. Serbest Ticaret Anlaşmamız var Ukrayna ile. Ayrıcalıklı erişim sağlıyor Avrupa pazarına. Finansal destek veriyoruz. Stratejik yatırımlar da yapıyoruz Ukrayna'ya. Enerji güvenliğini garanti edebilecek düzeydeyiz Ukrayna'nın. Ukrayna elektrik şebekesini şu anda Rusya'dan ayırıyor. Zorluk çıkması durumunda desteklemeye hazırız" dedi.

SORUMLU OLAN TEK ÜLKE RUSYA'DIR

Stoltenberg ise " Burada sorumlu olan bir ülke var, o da Rusya'dır. Diplomasi yolunu önerdik. En kötü ihtimale de hazırlandık, şu anda bunu yaşıyoruz. Tek sorumlu Rusya'dır" dedi.

"Her ulusun kendi yolunu tayin etme hakkı vardır, Ukrayna'yı destekliyoruz bu konuda" diyen Stoltenberg, "Rusya'nın burada Ukrayna'ya saldırma, şiddet uygulama hakları yok. Bu bir bahane değil hiçbir şekilde askeri güç kullanmak için. Rusya gibi büyük güçler askeri güç kullanarak başka ülkeleri işgal edemez. Biz AB'ye katılmalarını istiyoruz. Son yıllarda çok çalıştık, tüm bağlarımızı güçlendiriyoruz Ukrayna ile. Bu akşam konuşacağız bunları, ne yapabiliriz diye değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.