ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, X hesabından, Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanlara yapılacak yardımlara ilişkin açıklama yaptı.

Bruce, ABD hükümetinin, Arakanlı Müslümanlara 73 milyon dolarlık yardım yapacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) aracılığıyla yapılacak yemek ve gıda yardımının 1 milyonu aşkın kişiye ulaştırılacağını belirten Bruce, "Uluslararası ortaklarımızın bunun gibi hayat kurtaran yardımlarda yükü paylaşması önem teşkil ediyor." ifadesini kullandı.

United News of Bangladesh (UNB) ajansının haberine göre, Mülteci Yardım ve Yurduna İade Komisyonu (RRRC) Komiseri Mohammed Mizanur Rahman, WFP yardımlarının nisanda yürürlüğe gireceğini teyit etti.

Rahman, Cox's Bazar bölgesindeki Arakanlıların ayda 12, Bhasan Char Adası'ndakilerin ise ayda 13 dolar yardım almaya devam edeceğini kaydetti.

BM'den finansman eksikliği nedeniyle gıda yardımının kesileceği uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'nın (WFP), 7 Mart'ta yapılan açıklamasında, ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların gıda ihtiyaçlarını gidermelerine yönelik finansmanın yetersizliğine işaret edilmiş, para yardımının yaklaşık 12,5 dolardan 6 dolara düşürülmesi ihtimaline değinilmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 14 Mart'ta Arakanlılarla dayanışma amacıyla Cox's Bazar'ı ziyaret ederek fon kesintileri nedeniyle Bangladeş'teki Arakanlıların ciddi sıkıntıya düşebileceğini belirterek, acil yardım çağrısında bulunmuştu.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Myanmar'ın Arakan eyaletinden kaçmak zorunda kalan ve Bangladeş'e sığınan 900 binden fazla mülteci bulunuyor. Kamplardaki mültecilerin yarısını ise çocuklar oluşturuyor.

Uluslararası insan hakları örgütleri ve BM, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasına abisinden tepki Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasına abisinden tepki

Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar ve insan hakları örgütleri, gerekli güvenli ortam sağlanmadan bu kişilerin Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizliğe yol açacağı endişesini taşıyor.