Bloomberg News'e göre, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın önceki gün gazetecilere verdiği demeçte, "ABD'nin Türkiye'nin Pakistan'a helikopter satışını engellediğini ve bunun da İslamabad'ın gerekli araçları Çin'den satın almasına yol açacağını" söyledi.
ATAK T-129, Agusta A129 Mangusta platformunu temel alan çift motorlu, çift koltuklu, çok rollü, her türlü hava koşuluna uygun, Amerikan motorları ile donatılmış bir saldırı helikopteridir.
ABD, LHTEC motoru için ihracat iznini elinde tutuyor.
Kalın, yaptırımın ABD çıkarlarına "daha fazla zarar verebileceğini" sözlerine ekledi.
Türkiye ve Pakistan, Temmuz 2018'de Türk yapımı helikopterler için 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Ancak, Pentagon'un Türk firmasına motorlar için ihracat lisansı vermeyi reddetmesinin ardından teslimat tarihi ertelendi.
Kalın, gazetecilere, Ankara'nın Rusya'dan S-400 füzeleri satın alma kararının tetiklediği ABD yaptırımlarının Türkiye üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.
Kalın, ‘’Washington, Patriot hava savunma füzesi sistemlerini uygun koşullarda Ankara'ya tedarik etmeyi reddettiği için Türkiye'nin Rus füzeleri satın almak zorunda kaldığını’’ söyledi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Avrupalı bir firma olan Agusta-Westland ortaklığında geliştirilen ATAK T-129 helikopteri, hem gündüz hem de gece koşullarında sıcak ve yüksek ortamlarda gelişmiş saldırı ve keşif görevleri için tasarlandı.
ABD, ilk yaptırım kararını Temmuz 2019'da, eski ABD başkanı Donald Trump ve Başbakan Imran Khan arasında Washington'da gerçekleşen görüşmeden günler önce ilan etti.
Ocak 2020'de, Türkiye Savunma Sanayii (SSB) Başkanı, Ankara ve İslamabad'ın sorunsuz bir teslimat sağlamak için teslimat anlaşmasının bir yıl daha uzatıldığını söyledi. Anlaşma Pakistan'a, Türk anlaşmasının gerçekleşmemesi durumunda Çin Z-10 helikopterlerini satın alma seçeneği sunuyor.
Türk medyasında yer alan haberlerde, Türk yapımı T-129 ATAK helikopterinin halen Pakistan Ordusu alışveriş listesinde olduğu belirtildi.
Ağustos 2020'de Türkiye, Pakistan ile şimdiye kadarki en büyük savunma anlaşmasını tamamlamaya yardımcı olacak bir ihracat lisansı almak için ABD yönetimi ve Kongre ile lobi yapmak üzere bir Washington hukuk firması tuttu.
ABD'li Greenberg Traurig firmasına ve taşeronuna anlaşma için lobi yapmak için aylık 25.000 dolarlık bir ödeme yapıldı.
Ancak son yaptırım, iki müttefiki anlaşmayı iptal etmeye zorlayarak İslamabad'ı başka seçenekler aramaya razı edecek gibi.
Ankara, Washington'daki ABD'li yetkililerle temasa geçti, ancak yanıt verilmedi.
Çeviri: Emirhan Kemendi