Sudan'ın terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarıldığı yönünde Trump'tan resmi bir açıklama yapılması beklenirken gözler, egemen dokunulmazlık yasasını henüz geçirmemiş olan ABD Kongresi'ne çevrildi. Egemen dokunulmazlık yasası Sudan'a ABD'deki davalara karşı koruma sağlayacak.

New Jersey Senatörü Bob Menendez ve New York Senatörü Chuck Schumer, 11 Eylül 2001 mağdurları için tazminatları güvence altına almayan her türlü projeye karşı olduklarını duyurdular. Söz konusu dosyada milletvekilleri ile anlaşmaya varma çabaları halen devam ediyor.

Elde edilen bilgilere göre bir yandan Dışişleri Bakanlığı, diğer yandan muhalifler ile “pürüzleri ortadan kaldırmak ve egemen dokunulmazlık yasasını kabul etmek” amacıyla Kongre’de neredeyse her gün hummalı görüşmeler gerçekleştiriliyor. Kongre 18 Aralık'ta oturumlarını resmen sonlandıracak. Tüm taraflar söz konusu yasayı geçirmenin ne denli önemli olduğunu iyi biliyor.

1998'de Tanzanya ve Kenya'daki ABD büyükelçiliklerine, 2000 yılında da Aden Limanı’nda ABD Donanması'na bağlı USS Cole (DDG-67) destroyerine düzenlenen saldırılarda ölen ABD’lilerin ailelerine toplam 355 milyon dolarlık tazminatın ödenmesi için bu yasanın Kongre’den geçmesi gerekiyor. İki ülke arasındaki ikili anlaşma, egemen dokunulmazlık yasasının onaylanması taahhüdünü içeriyor.

Sudan’ın egemen dokunulmazlık yasasının ABD’de onaylanmaması halinde İsrail ile normalleşme taahhüdünü geri çekme tehdidinde bulunduğuna dair iddialar mevcut. İsrail, söz konusu iddialar üzerine Washington'daki lobi gruplarını milletvekillerini ziyaret etmeye ve yasayı kabul etmeleri için baskı yapmaya zorladı.

"Axios" internet sitesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre Washington'daki İsrailli diplomatlar, yasanın onaylanması için Kongre üyeleri ile görüşmelere başladılar. Aksi takdirde Sudan ve diğer Arap ülkeleriyle yapılan normalleşme anlaşmalarının kaderi tehdit altında olacak. İsrailli bir yetkili konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sudan, İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye karar verdiğinden beri Tel Aviv yönetimi, Sudan'ın Washington'daki sorunlarını çözmekle ilgilendi. Bu, diğer ülkeleri de İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye teşvik edecektir."

Basına açıklamalarda bulunan Kongre’den kaynaklar; “muhalefet milletvekillerinin tutumlarına çözüm bulunabileceğini, zira "sorunun önemini bildiklerini” aktardılar. Ancak askıdaki tüm sorunlar şimdiye kadar çözülemedi.

Kongre’nin yasayı kabul etmeden 18 Aralık'taki oturumlarına son vermesi halinde, 3 Ocak'ta resmen çalışmalarını devralacak olan yeni Kongre’nin egemen dokunulmazlık yasasının onayını değerlendirebileceği belirtiliyor.

Sudan'ın yolladığı ve yasanın onaylanmasını beklemek üzere askıya alınan tazminat ekim ayına kadar söz konusu hesapta duracak. Sudan'dan gelen haberler yasanın kısa süre içinde kabul edilmemesi durumunda anlaşmadan çekilineceği yönünde.