Avrupa Birliği (AB) İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Brüksel'de yapılacak AB - Afrika zirvesi öncesinde ziyaret ettiği Senegal'in başkenti Dakar'da bir basın toplantısı düzenledi.
Ylva Johansson basın toplantısında, Afrika'dan Avrupa'ya yapılan kaçak göçün önüne geçebilmek adına Senegal açıklarında Frontex (AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı) operasyonu teklifinde bulunduklarını ve Senegal hükümetinin bu teklifi uygun bulmasını umduklarını açıkladı. Senegal hükümetinin teklifi kabul etmesi halinde anlaşmanın yaza kadar hazır olacağı belirtilirken, Frontex operasyonunun kaçak balıkçılıkla mücadele konusunda da yardımcı olabileceğinin altı çizildi.
Yapılan açıklamalara göre, AB yetkilileri Frontex önerisini Senegal Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü. Senegal hükümeti Frontex teklifini kabul ederse, Frontex tarihinde ilk kez AB sınırları dışında bir ülkede çalışacak.
SENEGAL'DE GENÇLERİN SLOGANI
Senegal'de iş bulamayan gençler, daha iyi bir yaşam beklentisiyle kıyı kentlerinden kaçak yollarla İspanya'nın Kanarya Adaları'na ulaşmaya çalışıyor. Gençlerin bu çabası yerel dil Volofçada bir slogan haline gelmiş "Ya İspanya ya ölüm" anlamına gelen "Barça wala Barshak" cümlesiyle ifade ediliyor.
Senegal'im başkenti Dakar açıklarından Kanarya Adaları'ına ulaşmak için açık denizde yaklaşık 938 deniz mili (bin 700 kilometre) yol kat etmek gerekirken, çıkış noktasına bağlı olarak adalara ulaşmak 4 veya 7 gün sürüyor.
Derme çatma teknelerle yüzlerce gencin çıktığı umut yolculuğu, çoğu kez Moritanya açıklarında teknelerin alabora olmasıyla sona eriyor. Uluslararası Göç Örgütüne (IOM) göre, 2021 yılında bin 200 kişi adalara ulaşamadan hayatını kaybetti.
İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras ise geçen yıl toplam ölü sayısının 4 bin 400 kişiden daha fazla olduğunu ifade ediyor.