Afrika

Afrika Birliği'nden Avrupa'ya tepki: Zenofobik, kabul edilemez

Abone Ol

Afrika Birliği (AfB), Danimarka'nın sığınmacıları üçüncü bir ülkeye göndermesine izin veren yeni yabancılar yasasını kınayarak, "Afrika'dan Avrupa'ya göçü durdurmaya yönelik bu tür teşebbüsler zenofobik (yabancı düşmanlığı) ve tamamıyla kabul edilemez." ifadesini kullandı.

AfB'den yapılan yazılı açıklamada, Danimarka'nın geçen ay kabul ettiği ve sığınmacıları durumları netleşene kadar yurt dışındaki sığınmacı kamplarında tutmayı içeren yeni yabancılar yasasını sert şekilde kınadı.

Danimarka'nın, Birleşmiş Milletler 1951 Mülteci Sözleşmesi gereği bu kişileri koruma sorumluluğu olduğu hatırlatılan açıklamada, dünyadaki mültecilerin yüzde 85'ini gelişmekte olan ülkelerin barındırdığı, buna karşın gelişmiş ülkelerin bu yükün sadece yüzde 15'ini aldığı ifade edildi.

AfB'nin ikili anlaşmalarla Afrika içerisinde benzer düzenlemeler yapılması teşebbüslerinden derin endişe duyduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Afrika'dan Avrupa'ya göçü durdurmaya yönelik bu tür teşebbüsler zenofobik ve tamamıyla kabul edilemez." değerlendirmesinde bulunuldu.

Danimarka'nın temmuzda kabul ettiği yasayla sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi planladığı ileri sürülüyor.

Uluslararası insan hakları kuruluşlarının tepkisini çeken yasaya, Birleşmiş Milletler de karşı çıkmıştı.

Zenofobi

Kelime anlamı olarak yabancı korkusu ve nefreti anlamına gelen xenofob diğer bir adıyla zenofobi, Yunanca xenos (yabancı) ve phobos (korku) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Zenofobi yani yabancı düşmanlığı bir fobinin ilerisinde psikolojik bir durumdur.

Kişinin kendisine benzemeyen ve farklı kültürlerde yetişmiş yabancı insanlardan korkmasına ve nefret etmesine verilen addır. Irkçılık da bazen zenofobinin uç bir türü olarak nitelendirilmektedir.

Değişik olanın tehlikeli olduğu düşüncesiyle oluşan bir korkudur ve yabancı korkusu veya düşmanlığının ileri boyutu, toplumları dışlamak hatta soykırıma tabii tutmaktır.

Çeşitli kültürel özelliklere yöneltilen zenofobi, örneğin dile giren yabancı kelimelere karşı alınan tavırda, kişilerinin aksanlarına yöneltilen alayda veya o kültürün özelliklerine yöneltilen küçümsemede gözlenebilmektedir.

Zenofobik tutumlar içinde olan bir kişi ya da grup, kendi bireyleri için normal olarak değerlendirdikleri bazı durumları, yabancılar için düşmanlığı meşrulaştırıcı nedenler olarak görebilmektedir. Örneğin sokağa çöp atma davranışını kendi çevresi için daha normal karşılayan zenofobik bir birey, bu davranışı yabancı biri için büyük bir nefret aracı olarak kullanabilmektedir.

Zenofobinin nedenleri

Zenofobinin temelinde farklı gerekçeler yatsa da ön plana çıkan nedenler şunlardır:

  • Ayrımcılığa ve ırkçılığa yönelik devlet politikaları
  • Yabancı ya da göçmenlerle ilişkide yaşanmış geçmiş temelli kötü deneyimler.
  • Söz konusu yabancı ya da göçmenlerle ilgili toplumda oluşan dil ve buna bağlı gerçekçi olmayan analizler (Lakap takmak, aşağılayıcı fıkra ya da hikâyeler oluşturmak vb.)
  • Kültürel farklılığı yorumlamada gerçekçi olmayan tutumlar
  • Belirli bir grubun davranışlarını gerçekçi olmayan bir algıyla genelleştirmek.
  • İletişim dilinde kullanılan nefret söylemi

Ortadoğu Haber / AA