İran'ın Ermenistan'a verdiği desteğe ve Tahran'ın Erivan ile yakın ilişkilerine rağmen Azerbaycan'ın İran ile ilişkileri sorunsuzdu. Devlet Başkanı İlham Aliyev Çarşamba günü Şuşa'da düzenlenen uluslararası konferansın katılımcılarıyla yaptığı görüşmede, İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra İran ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin kötüleştiğini ancak bunun Bakü'nün inisiyatifiyle olmadığını söyledi.

Aliyev, "Her şey, Laçin-Hankiyandı yolunu izlememizin İran tırlarının Karabağ'a akışını kaydetmesiyle başladı. Bu yasa dışıydı, çünkü Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıyan İran bunu ihlal etmemelidir."

Bakü'deki İran Büyükelçisi bu konuda uyarılmış ve İran'ın bu uygulamaya son vermesi beklenmiştir. Ancak bu olmadı. Azerbaycan resmi bir protesto ifade etti, ancak bundan sonra İran'dan Karabağ'a nakliye akışı daha da arttı.

Aliyev açıklamasında, "Azerbaycan'ı kandırmaya ve başka ülkelerden gelen araçlar kisvesi altında Karabağ'a yasadışı teslimatlar gerçekleştirmeye yönelik girişimleri bile fark ettik. Bu tırların İran vatandaşları olan sürücüleri tarafımızca gözaltına alındı ​​ve belgelerinde malların İran'dan gönderildiği belirtildi." dedi.

Karabağ'a yasadışı sevkiyat durduruldu, ancak İran'da Azerbaycan'a yönelik çeşitli düzeylerde bir eleştiri ve baskı ve açık tehdit kampanyası başladı. Sıra askeri tatbikatlara ve İran'dan Azerbaycan'a yönelik doğrudan tehditlere geldi. Aliyev, buna karşılık Azerbaycan'ın da Türk Hava Kuvvetleri ve özel kuvvetlerinin katılımıyla aynı tatbikatları yaptığını söyledi.

Bundan sonra İranlı yetkililer ilişkileri geliştirmek istediklerini defalarca dile getirdiler ancak bunun ardından Tahran'daki Azerbaycan büyükelçiliğine terör saldırısı düzenlendi. Bütün anlaşmaları, vaatleri yerle bir etti. Bir saat içinde İran polisinin gözü önünde bir terörist büyükelçiliğe saldırdı. Daha sonra İranlı yetkililer, eşi için büyükelçiliğe gelen teröristi deli ilan etti.

Bir süre önce Bakü'de İran yanlısı kişilerce Azerbaycan parlamentosunun bir üyesine terör saldırısı düzenlendi. İran'dan emir aldıkları tespit edildi. Aliyev, "Bütün bunlar İran'ın kırmızı çizgilerinin ihlali haline geldi" dedi.

İlham Aliyev konuşmasında son olarak, "İran'daki herkes bir gerçeği anlamalı - Azerbaycan'a baskı kurma girişimleri sonuç vermeyecektir." dedi.