Alman Savaş Suçları Araştırma Birimi, 21 Ağustos 2013 tarihinde Şam’ın Doğu Guta bölgesinde gerçekleştirilen kimyasal silah saldırısıyla ilgili soruşturmasını tamamladı.
Alman Savaş Suçları Araştırma Birimi, Doğu Guta’daki kimyasal gaz kullanımında olduğu gibi, dünya genelindeki savaş suçlarını ‘yargılama yetkisi’ veren ve ülkede 2002 yılında kabul edilen bir yasaya göre faaliyet gösteriyor.
shaam.org sitesinde yer alan habere göre, soruşturma sonuçlarına göre, yasaklı sarin gazının kullanıldığı saldırının sorumlusunun Beşar Esed’in kardeşi ve rejim ordusunun 4. Tümen Komutanı olan Mahir Esed olduğu tespit edildi.
Mahir Esed
Soruşturmada ayrıca, Mahir Esed’in, Suriye rejiminin lideri ağabeyi Beşar Esed tarafından yetkilendirildiği belirtildi.
Alman Der Spiegel dergisi ve Deutsche Welle’in haberine göre, soruşturma saldırıdan kurtulanların ifadelerine dayanıyordu.
Elde edilen belgelere göre, rejim lideri Beşar Esed’in yetkilendirmesi sonrası kendisini Suriye’deki en güçlü ikinci kişisi olarak nitelendiren Mahir Esed, Doğu Guta’da sarin gazı kullanılması emrini veren ‘askeri komutan’ ve ‘resmi emri veren’ kişi olarak tespit edildi.
Almanya’da gerçekleştirilen soruşturma saldırının ilk olmadığını ve ayrım gözetmediğini de ortaya koydu.
Alman soruşturması, kimyasal gaz kullanımının ‘kasıtlı bir savaş stratejisi’nin parçası olduğunu ve rejimin kimyasal silahlarını elden çıkarmaya yönelik taahhütlerini yerine getirmediğini doğruluyor.
Berlin'deki Suriye rejimine ait büyükelçilik, Almanya’nın ulaştığı bilgi ve belgeler ışığında sorumluların ortaya çıkması hakkında herhangi bir yorum yapmayı reddetti.
Rusya ve Çin'in daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Doğu Guta saldırısını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderme kararına karşı oy kullanmıştı.