Afrika

Almanya sömürgeciliğin bedelini ödeyecek: 30 yıl boyunca ücretsiz hizmet

Abone Ol

Namibya hükümet sözcüsüne, Almanya'nın bir asır önce ülkeyi koloni haline getirip toplu katliam ve toprakları ele geçirmelerdeki rolünü telafi etmek için 30 yıl boyunca Namibya'da 1.1 milyar euro (1.3 milyar dolar) değerindeki projeleri finanse etmeyi kabul etti.

1904-1908 yılları arasında Alman sömürge güçleri tarafından binlerce Namibya vatandaşı Alman askeleri tarafından öldürüldü.

Hayatta kalanların birçoğunun köle işi olarak kullanılmak üzere toplama kamplarına gönderildiği, birçoğunun çöllerde soğuk, yetersiz beslenme ve yorgunluktan öldüğü belirlendi.

Namibya cumhurbaşkanlığı sözcüsü Alfredo Hengari yaptığı açıklamada, konuyla ilgili dokuzuncu tur müzakerelerin sonunda, her iki ülkenin özel elçileri tarafından 15 Mayıs'ta anlaşmanın ana hatlarını çizen ortak bir deklarasyon yapıldığını söyledi.

Namibya katliamı

Almanya, Güney Batı Afrika'da yaşayn 80 bin kişilik Herero kabilesinin 65 binini ve 20 bin nüfuslu Namas kabilesinden yaklaşık 10 binini öldürdüğü tahmin ediliyor.

Namibya medyası, Almanya'nın katliamdan etkilenen topluluklara doğrudan fayda sağlayacak altyapı, sağlık hizmetleri ve eğitim programlarına 1.1 milyar euro (1.3 milyar dolar) fon sağlamayı kabul ettiğini bildirdi.

Bu konu hakkında uluslararası toplumda mücadele eden Namibyalılar Alman sömürge güçlerinin elinde "geri dönüşü olmayan zararlar" gören iki toplum için bu cezanın yeterli olmadığını söyledi.

Namibya Soykırımı

Soykırım, yerli halkların işgalci Almanların topraklarına ve hayvanlarına el koymasına karşı ayaklanmasıyla 1904'te başladı.

O dönemde Alman Güney Batı Afrika sömürge yönetimindeki birliklerin komutanı olan Lothar von Trotha, Ekim 1904'te soykırım emri verdi.

Herero ve Nama halkları çöle sürüldü. Topraklarına geri dönmeye çalışanlar ya öldürüldü ya da toplama kamplarına gönderildi.

Soykırımda kaç kişinin öldüğü bilinmiyor. Ancak bazı uzmanlar ölü sayısının 100 bin civarında olduğunu söylüyor.

Tarihçiler Herero halkından 65.000-80.000 kişinin, Nama halkından 10.000-20.000 kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

Soykırımda Hereroların yüzde 75'inin, Namaların da yarısının öldüğü belirtiliyor.

Kafatasları 'üstün ırk' araştırmaları için Almanya'ya gönderildi

Ölen yüzlerce kişinin kafatasları, antropologların "Avrupalıların üstünlüğünü kanıtlama araştırmaları" için Almanya'ya gönderilmişti.

Söz konusu araştırmalarda, Almanya'nın diğer eski sömürgeleri Kamerun, Tanzanya, Ruanda ve Togo'dan çok sayıda kafatası da incelendi.

Almanya, iki yıl önce araştırmalarda kullanılan 25 kafatasını bir kilisede düzenlenen törenle Namibya heyetine teslim etmişti.

Almanya ile Namibya arasında 2015'ten bu yana resmi özür ve tazminat için müzakereler yürütülüyordu.

ortadoguhaber.com