Türkiye

Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan: "Hankendi olmadan Karabağ'ın bütünlüğü sağlanamaz"

"Nihai hedef, Hankendi'de denetimi sağlamak olmalı"

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Erhan, 'Hankendi olmazsa, Karabağ'ın toprak bütünlüğü ve güvenliği sağlanamaz.' ifadelerini kullandı.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Erhan, Azerbaycan ordusunun Karabağ'da düzenlediği ve ateşkesle sonuçlanan antiterör operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Erhan, 'Şehrin ismine bile bakıldığında özbeöz Türkçe olduğu görüyoruz. Geçmişte oradaki siyasi yapının başkenti durumunda olan Hankendi olmazsa, Karabağ'ın toprak bütünlüğü ve güvenliği sağlanamaz. Nihai hedef, Hankendi'de denetimi sağlamak olmalı.' ifadelerini kullandı.

İkinci Karabağ Savaşı'nın, Rusya'nın arabuluculuğunda Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanan bir ateşkes anlaşmasıyla sona erdiğini hatırlatan Erhan, bunun teknik olarak nihai bir barış anlaşması olmadığını bildirdi.

Erhan, 'Esas olarak Ermenistan'ın bundan sonra Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanımasını ve Azerbaycan vatandaşlarını hedef alan herhangi bir harekete destek vermeme taahhüdünü kapsayan bir ateşkes anlaşması idi.' değerlendirmesini yaptı.

Erhan, buna rağmen Azerbaycan toprakları içindeki Karabağ'ın en önemli kenti Hankendi başta olmak üzere bazı bölgelerinde ayrılıkçı Ermeni terör gruplarının silahlanmaya devam ettiğini, mevzilendiğini ve doğrudan doğruya Azerbaycan sivil vatandaşlarına ve güvenlik güçlerine mayınlı saldırılar düzenlemeye başladığını anlatarak, şunları kaydetti:

'Azerbaycan da bunlara bir dur demek için bu adımı atmaya karar vermiş gibi gözüküyor. Esasen bu operasyona savaş denilemez. Azerbaycan için bir iç güvenlik ve antiterör operasyonu. Antiterör operasyonu uluslararası hukuk açısından çok önemli bir kavram. Artık iki ülkenin toprakları üzerinde süren bir savaş değil. Azerbaycan, bugün Karabağ'ı kendi toprağı olarak tanımlıyor. Anayasal olarak kendisinin bir parçası olan bu bölgede, yönetimlerine karşı anayasal düzeni değiştirmeye dönük bir silahlı hareket mevcut olduğunu söylüyor. Teröristlere karşı başlatılan bu operasyonun, bölücü hareket ortadan kaldırılana kadar devam edeceği anlaşılıyor.'

Erhan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından da yoğun eleştiriler aldığını belirterek, 'Ama arkasından yapılan seçimleri kazandı. Paşinyan'ın görevden uzaklaşmasını ve Karabağ'ı tekrar ele geçirmek isteyen partiler, gruplar var. Paşinyan'ın bunlara direnecek gücü var mı göreceğiz.' ifadelerini kullandı.

Ermenistan'ın 20 yılını değerlendirerek, aynı dönemde Azerbaycan ve Gürcistan'ın katettiği yola dikkati çeken Erhan, Ermenistan'ın sürekli olarak nüfusu azalmış, genç nüfusun ülkede kalmayı arzu etmediği ve dışarıdan gelen yardımlara bağımlı bir ülke haline geldiğini aktardı.

Gelecek günlerde Rusya'nın pozisyonun çok önemli olacağını vurgulayan Erhan, Rusya'nın Paşinyan'ın batıya çok fazla yaklaştığını düşünerek, devrilmesi için içerideki ayrılıkçı gruplara destek olması halinde ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabileceğine işaret etti.

Erhan, Rusya'nın, Azerbaycan operasyonuna yönelik nasıl bir denge politikası izlediğine dair görüşlerini kaydetti.