MUHAFIZ adı verilen 4.5 metre genişliğe sahip olan İDA, 1.3 metre genişliğe sahip olacak. 70 saat çalışabilecek olan ve 50 knot hıza ulaşacak olan İDA’nın ağırlığı ise 1 ton olacak. Dizel motor ve su jetine sahip olacak İDA’nın 50 kg faydalı yük kapasitesine sahip olacağı açıklandı.

Gelişmiş gözetleme ve tespit sistemlerine sahip olan İDA’nın haberleşme sistemleri, Sekiz Altmış tecrübesi ile geliştirilecek. Radar ve sonar sistemlerine sahip olacak İDA, düşman unsurları tespit edip yüksek süratle önleme faaliyetleri gerçekleştirebilecek.

Almanya Deniz Kuvvetleri, Gazze’ye saldırılar düzenleyen İsrail ordusuyla "Ortak Çalışma Planı" imzaladı Almanya Deniz Kuvvetleri, Gazze’ye saldırılar düzenleyen İsrail ordusuyla "Ortak Çalışma Planı" imzaladı

Düşük radar ve kızılötesi kesit alanı ile İDA, tekli veya sürü halinde otonom olarak görev yapabilecek. Ukrayna-Rusya savaşı sırasında Karadeniz’de yaşanan gelişmeler, bahse konu araçların önemini bir kez daha göstermiştir. Kamikaze insansız deniz araçları ile Ukrayna İstihbaratı, Rus donanmasına büyük hasar vermeyi başarmıştır. Sistemin mobil veya hareketli yer kontrol istasyonuna sahip olması ise operasyonel anlamda kullanıcıya esneklik sağlamaktadır. Sekiz altmış ve Anadolu Robotik ortaklığında geliştirilecek olan MUHAFIZ İDA’nın da bu özelliğe sahip olacağı açıklanmıştır.

defenceturk.net

Editör: Seyda Kocaöz