Merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı (UAD) binasının önünde Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) tarafından, Myanmar devleti ve ordusunu protesto etmek için gösteri organize edildi.
Düzenlenen gösteride, Gambiya'nın "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması" için açtığı dava için, Myanmar'ın "yetkisizlik" sebebiyle reddedilmesi talebi protesto edildi.
Avrupa'nın farklı ülkelerinden bir araya gelen grup, Myanmar devleti ve ordusuna tepki gösterdikten sonra, 28 Şubat'a kadar devam edecek duruşmalarda bugün sunum yapan Gambiya avukatlarına da destek verdi.
Gösteriyi organize eden ve katılmak için Almanya'dan Lahey'e gelen ERC Başkan Yardımcısı Dr. Muhammed İkbal, "Yaklaşık 70 yıldır zulüm eden ve bizi kökten silmek için katliam yapan Myanmar devleti ve askerlerinin yaptığı zulme karşı tüm dünyaya kendi sesimizi duyurmak ve derdimizi anlatmak için buradayız" açıklamasını yaptı.
UAD'den çok şey beklediklerini ve haklarını talep ettiklerini söyleyen İkbal, "Biz Arakanlı Müslümanlar olarak vatandaşlık, sağlık, eğitim ve insanca özgürce yaşayabilme hakkımızı istiyoruz" dedi.
Arakan Muslümanlarının yaşadıklarını tüm dünyanın görmesini ve desteklemesini istediklerini söyleyen İkbal, "Tüm dünyadaki insanlar bizimle beraber hakkımızı arasın. Biz sadece bunu istiyoruz. Avrupa’da ve dünyada insanların yaşadığı gibi biz de aynı şekilde yaşamak istiyoruz. Biz sadece bir insanın temel yaşama hakkında ne varsa onu talep ediyoruz. Başka da bir şey istemiyoruz. Maalesef bize bu hakkı bile çok görüyorlar ve bundan mahrum ediyorlar" ifadelerini kullandı.
Gösteride, "Uluslararası toplumu desteğe çağırıyoruz", "Myanmara özgürlük" ve "Uluslararası toplumu, Myanmar'daki terörist askeri rejimi insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı adalete teslim etmeye çağırıyoruz" pankartları taşıyan göstericiler, "Arakanlı Müslümanlar için adalet istiyoruz" ve "Soykırımı durdur" sloganları attı.
GAMBİYA UAD'YE BAŞVURMUŞTU
Gambiya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına, 11 Kasım 2019 tarihinde Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için UAD'ye başvuru yapmıştı.
Gambiya tarafından mahkemeye sunulan talepler arasında "Myanmar'ın soykırıma yönelik delilleri yok etmesinin önüne geçilmesi ve soykırımın önlenmesine yönelik aldığı tedbirlerin düzenli olarak raporlanması" yer alıyordu.
ARAKANLI MÜSLÜMANLARA SOYKIRIM
Arakan'da 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar yaşanmış, çıkan olaylarda çoğu Müslüman olmak üzere binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri yakılmıştı.
Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, 25 Ağustos 2017 tarihinde Arakan'daki sınır karakollarına düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe göstererek kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
Birleşmiş Milletlere (BM) göre 2017 yılının Ağustos ayından itibaren Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınan Müslümanların sayısı 900 bine vardı.