Ürdün, BAE, Suudi Arabistan, Katar ve Mısır Dışişleri Bakanlarının katılımıyla düzenlenen çevrim içi toplantının ardından ortak açıklama yapıldı.
Bakanlar, "kalıcı ateşkese, İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına, Gazze Şeridi'ne yardımların yeterli şekilde girişine götürecek esir takası anlaşmasına varılması" amacıyla Mısır, Katar ve ABD tarafından yürütülen arabuluculuk çabalarına ilişkin gelişmeler ile ABD Başkanı Joe Biden'ın bunu sağlamak için açıkladığı öneriyi ele aldı.
Dışişleri Bakanları, arabulucuların bu çabalarına desteklerini teyit etti.
Bakanlar, "maruz kalınan sıkıntıları sona erdirecek kalıcı bir ateşkes ve Gazze Şeridi'nin her yerine yeterli yardımın ulaşmasını temin eden bir anlaşmaya varmak amacıyla ABD Başkanı'nın önerisini ciddiyetle ve olumlu şekilde ele almanın önemini vurguladı.
Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve saldırıların yol açtığı insani felaketin sona erdirilmesinin gerekliliğini ele alan Bakanlar, zorla yerinden edilenlerin kendi bölgelerine dönmesi ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi gerektiğini kaydetti.
Bakanların görüşmesinde ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına göre iki devletli çözümün belirli bir zaman cetveli ve bağlayıcı teminatlarla uygulanmasını kapsayan bir plan çerçevesinde Gazze Şeridi'nin yeniden inşa sürecinin başlatılmasının önemine dikkat çekildi.
Bölgede güvenlik ve barışa ulaşmanın yolunun "ilgili uluslararası meşruiyet kararlarına uygun şekilde güvenlik ve barış içinde yaşamak amacıyla 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletini kapsayan iki devletli çözümün uygulanması" olduğu ifade edildi.