Arnavutluk Meclisi, Haziran 2021'de Cumhurbaşkanı Meta'yı, anayasanın tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alınmasına yönelik talebi onaylamıştı.

Aylar süren mahkeme sürecinin nihai kararı açıklandı.

Mahkemeden yapılan yazılı açıklamada, Anayasa'nın ihlali olarak sunulan delillerin ciddi Anayasa ihlali oluşturmadığı ifade edildi.

"Stratejik ortaklarla ilişkilere ilişkin deliller Anayasa ihlali oluşturmuyor. Kamu kurumlarının bağımsızlığına ilişkin ihlal olarak sunulan deliller, Anayasa ihlali oluşturmuyor. Kamu düzeni ve güvenliğinin ihlali olarak sunulan deliller, Anayasa ihlali oluşturmuyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen tam gerekçeli kararını ilerleyen günlerde yayınlaması bekleniyor.

META’NIN GÖREVDEN AZLİ TALEBİNİN SÜRECİ

İktidardaki Sosyalist Parti, Meta'nın 25 Nisan 2021 genel seçimleri öncesi ve seçim kampanyası sırasında anayasaya aykırı hareket ettiği gerekçesiyle görevden alınması talebiyle Meclis'e başvurmuştu.

Mecliste 9 Haziran 2021'de düzenlenen oturumda Meta'nın görevden alınmasına yönelik talep onaylanmış ve yapılan oylamada 104 milletvekili Meta'nın görevden alınması yönünde oy kullanırken 7'si, görevde kalması yönünde oy vermişti. Meclisteki 3 milletvekili ise çekimser kalmıştı.

Yapılan oylamanın ardından süreç Anayasa Mahkemesine taşınmıştı. iddiaların asılsız olduğu beyan ederek, parlamentoya suçlamada bulunup dava açmıştı.

Meta, kendisini tarafsızlık ilkesini ihlal etmekle suçlayan parlamentonun Başbakan Edi Rama liderliğindeki Sosyalist Parti kontrolünde olduğunu ve parlamentonun azil kararının kendisinden siyasi intikam girişimi olduğunu öne sürmüş ve parlamentoya suçlamada bulunup dava açmıştı.

Vazifesi boyunca sık sık Başbakan Edi Rama hükümeti ile ters düşen Meta, 28 Nisan 2017’de cumhurbaşkanı olarak atanmıştı.

Meta’nın görev süresi, Temmuz ayında sona erecek.

Arnavutluk hukuk sistemine göre Anayasa Mahkemesi'nin almış olduğu kararlara itiraz edilemiyor.