WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Londra mahkemesinin devir teslimini onay için belgelerini İngiliz hükümetine göndermesinin ardından, gizli askeri belgeleri yayınlamadaki rolü nedeniyle Casusluk Yasası suçlamalarıyla yargılanacağı ABD'ye iade edileceği kesinlik kazandı.

Mahkeme çarşamba günü yapılan duruşmada resmi iade emrini yayınladı ve İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel'e yıllarca süren yasal çekişmenin ardından ABD'ye transferini imzalaması için teslim etti. Assange karara itiraz edebilecek.

Assange, WikiLeaks'in 2010 yılında binlerce gizli dosya ve diplomatik yazışma yayınlamasının ardından 18 suçlamayla ABD'de aranıyor. Suçlu bulunursa 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Assange duruşmaya, üç yıl önce Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinden alındıktan sonra tutulduğu Londra'daki yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesinden sanal olarak katıldı.

Assange'ın yedi yıl boyunca büyükelçiliğe diplomatik sığınma talebinde bulunmasının ardından gerçekleşen tutuklanması çok sayıda mahkemeye konu oldu. Ocak 2021'de sulh mahkemesi kararı, Assange'ın zihinsel sağlığına “zorlayıcı” etkisi olacağı için iade edilemeyeceğine karar vermişti.

Ancak Yüksek Mahkeme, Assange'ın ABD hükümetinin orada göreceği muamele hakkında verdiği güvenceler temelinde ABD'ye iade edilebileceğini söyleyerek Aralık ayında bu kararı bozdu.

Bu güvenceler arasında Assange'ın “özel idari tedbirlere” tabi olmayacağı ve duruşmadan önce veya sonra maksimum güvenlikli bir hapishanede tutulmayacağına dair taahhütler de vardı.

Assange geçen ay uzun süreli ortağı Stella Moris ile Belmarsh hapishanesinde evlendi.