Avrupa, Rusya'nın nükleer silah tehdidini ilk önce ültimatom olarak karşıladı. Ancak Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell ve İngiliz The Guardian gazetesinin uyarıları olası nükleer saldırıya hazırlanmayı ihtiyaç haline getirdi.
Avrupa olası bir nükleer saldırıya nasıl hazırlanıyor?
Avrupa Birliği'nin, Ukrayna'da savaşın başlamasından bir ay sonra onaylanan ve Avrupa Birliği'ni etkileyebilecek nükleer saldırılarla başa çıkmak için acil durum planlarının geliştirilmesini sağlayan "kurtarma programı" adlı bir planı var.
Bu program, herhangi bir kimyasal, biyolojik veya nükleer saldırıya hızlı bir şekilde yanıt verilmesini ve Avrupa vatandaşlarının bu saldırılardan kaynaklanan herhangi bir riskten korunmasını temel almaktadır.
Bu programa göre, bir nükleer saldırı durumunda Avrupa ülkelerinin ilaca olan ihtiyacı önemli ölçüde artacak ve bu nedenle ilaç ve tıbbi ekipmanların temini ve depolanması için 550 milyon doların üzerinde bir bütçe ayırdı.
Bu planın ikinci kısmında ise nükleer radyasyondan etkilenen insanları ve altyapıyı belirlemek için uzman ekipler ve ekipman hazırlamak ve nükleer radyasyonun yayılmasını kontrol altına almak için planlar geliştirmek yer alıyor. Bu plan, nükleer saldırıya uğrayan her Avrupa ülkesine, Avrupa Birliği'nin bu amaca yönelik stratejik ilaç, aşı ve ekipman deposunu kullanma hakkını veriyor.
Vatandaşlar nükleer bir saldırıya maruz kaldıklarında nereye gidecekler?
Avrupa Komisyonu, nükleer bir saldırı durumunda sivillere güvenli barınak sağlamakla ilgili bir acil durum planı geliştirdi. Bu plan, rezervlerini rekor sürede on binlerce insanı barındırabilecek geçici barınakları içerecek şekilde genişletmeyi ve onları tahliye etme planını içeriyor.
Bu plan ayrıca, bu geçici barınakların, şilte, hijyen malzemeleri, ısıtma ve soğutma ekipmanları ve jeneratörler gibi gıda dışı öğelerin depolanmasına ek olarak mobil hastaneler ve yiyecek ve içecek hazırlama alanları gibi ek tesislere eklenmesine de dayanmaktadır. Avrupa Komisyonu'na göre, tüm malzemeler zaten satın alındı ve tüm müdahale ekipleri sürekli alarma geçti.
Avrupa'nın nükleer karşıtı füzeleri var mı?
Bu sorunun yanıtı, McKenzie İstihbarat Merkezi'nde kıdemli analist olan Matthew Oldham tarafından İngiliz "Sky" ağıyla yaptığı röportajda verildi. Oldham, bir ICBM'yi düşürmek için test edilmiş hiçbir askeri güç veya silah olmadığını doğruladığı ve bu konuda güvenilir bir potansiyele sahip ülkenin bulunmadığını savundu.
Askeri ve güvenlik uzmanı, savunma sistemi teknolojisindeki gelişmelere rağmen, şu ana kadar balistik füzeleri püskürtebilecek hiçbir sistemin test edilmediğini vurguladı.
Oldham, nükleer silahlarla karşılık verebilecek tek silahın nükleer silahın kendisi, yani nükleer caydırıcılık olduğunu belirterek, bir nükleer saldırı patlak verdiğinde Batı için iki seçeneğin olduğunu açıkladı. Oldham’a göre saldırı Ukrayna'daysa konvansiyonel askeri tepkilerle ya da bu füzeleri Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) sağlayan İngiltere ya da ABD tarafından karşılıklı tepkilerle ve nükleer saldırılarla bölgeyi savunacak.
Batı nükleer cephaneliğinin boyutu nedir?
Moskova'nın 6.375 nükleer savaş başlığına sahip olduğu, dünyanın en büyüğü olan Rus nükleer cephaneliğinin önünde, nükleer silaha sahip sadece 3 Batılı ülke var ve Amerika Birleşik Devletleri'nin her birinin dağıtılanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 5.800 nükleer savaş başlığı var. NATO ülkelerinin askeri üslerinde, Fransa 290 nükleer başlığa ve İngiltere 215 nükleer başlığa sahip.
Askeri tahminlere göre, hem İngiltere’nin hem de Fransa’nın günlerce sürecek bir nükleer savaş yapma yeteneği var. Bu savaşın Fransız askeri doktrininde bilinen son atışla, yani son nükleer füzelerin kullanılmasıyla sona ermesiyle birlikte savaşı durdurabilecek yıkıcı bir yeteneğe sahip.
Amerika Birleşik Devletleri'nde askeri analistler, büyük yıkıcı yeteneklere sahip füzelerin kullanılması değil, düşük patlayıcı nükleer silahların kullanılması anlamına gelen "sınırlı nükleer savaş" planından bahsediyorlar.
Bazı tahminlere göre, şu anda Avrupa ülkelerinde yaklaşık 150 Amerikan nükleer bombası depolanıyor ve Alman ordusunun pilotları için "Tornado" savaşçıları aracılığıyla nükleer füzeleri taşıma ve düşürmeye dayalı yıllık eğitim veriyor.