Australian Defense internet sitesinin haberine göre, şirkete, kararın ardındaki gerekçeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı ve Savunma Bakanlığı, İsrail sisteminin yerini alacak geçici bir çözüm bulunmadığını doğruladı.

Ancak Avustralya’nın resmi yayın kuruluşu ABC’nin haberine göre, İsrailli şirketin sistem üzerinde tekeli olduğu için BMS'ye "yüksek primler" dayatması nedeniyle Elbit ile Avustralya Savunma Bakanlığı arasındaki gerginlikler tırmanıyordu.

İsmini vermeden ABC’ye konuşan bir Avustralyalı subay, "İnsanlar Elbit'in sistem üzerindeki tekelini büyük kazançlar elde etmek için kullanmasından bıkıyorlar" dedi.

Söz konusu subay, "Ve İsraillilerin bilgilere ulaşmak için sisteme izinsiz erişim sağladığına dair kesin endişeler var” diye konuştu.

Elbit Systems, genellikle insan hakları gruplarının hedefinde yer alıyor.

İsrailli firma, işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı Utanç Duvarı için gözetim teknolojisi üretti ve diğer silah bileşenlerinin yanı sıra ülkenin askeri insansız hava araçlarının yüzde 85'i için motor ürettiği kaydediliyor.

İsrailli silah üreticisinin, 2014'te Gazze'deki savaşta, 500'ü çocuk 2.200'den fazla Filistinlinin sadece 50 gün içinde öldürüldüğü sırada kullanılan insansız hava araçlarının yüzde 85'ini tedarik ettiği belirtiliyor.

İsrail silah şirketinin İngiltere genelinde 10 tesisi var.

Elbit'in insan hakları ihlallerinde ve savaş suçlarında oynadığı role ilişkin daha fazla farkındalık, şirketin imajını zedeledi.

Doğu Sussex Emeklilik Fonu, Şubat ayında, insan hakları aktivistlerinin uluslararası hukuku ihlal eden şirketlerle olan bağlarına son vermek için yaptıkları girişim sonrası İsrailli firmadan çekilen son yatırım fonu oldu.