Sky News Australia'ya konuşan muhalefetteki Liberal Parti lideri Dutton, Gazze'yi işaret ederek "Bu aşamada, insanların o savaş bölgesinden gelmelerini doğru bulmuyorum." ifadesini kullandı.

Gazze'den kimsenin vize başvurusunun kabul edilmesinin "akıllıca olmayacağını" savunan Dutton, "Bu, bizim ulusal güvenliğimizi riske atıyor." dedi.

Dutton'un açıklamalarına tepki gösteren Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, muhalefet liderinin, açıklamalarıyla "yine ayrıştırmayı hedeflediğini" söyledi.

Albanese, vize başvurularının değerlendirilme sürecinin Avustralya Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı (ASIO) tarafından yapıldığını hatırlatarak "Muhalefet lideri bu sisteme güvenmiyorsa bunu söylemeli. Çünkü (bu sistem) kendisinin göç bakanı olduğu ve bu konuları yönettiği dönemde yürürlükte olan sistemin aynısı." değerlendirmesinde bulundu.

Dutton'un açıklamalarına, ABC radyosuna verdiği demeçte tepki gösteren Eğitim Bakanı Jason Clare de halihazırda Gazze'den çıkışların mümkün olmadığını ve muhalefet liderinin açıklamalarının yersiz olduğunu belirtti.

Önceki süreçte ülkeye Avustralya'ya gelen Gazze'den insanların birçoğunun kendi seçim bölgesinde yaşadığını kaydeden Clare, "Bunlarla görüştüm, çok iyi insanlar. Dutton'u da onlarla tanışması için seçim bölgeme davet ediyorum." diye konuştu.

Clare, Gazze halkının "evleri havaya uçurulmuş, okulları havaya uçurulmuş, hastaneleri havaya uçurulmuş, çocukları havaya uçurulmuş insanlar" olduğunu vurgulayarak "Gelin ve onlarla konuşun, onları görün. Böylece şu anda Gazze'de yaşanan insani felaketi daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yerel basına konuşan Avustralya Filistin Hakları Ağı Başkanı Nasser Mashni de muhalefet lideri Dutton'un açıklamalarını "ucuz politika" şeklinde niteleyerek "Bu, çok ırkçı bir yaklaşım. Bu (açıklamalar) alternatif başbakanımız için gerçekten utanç verici." değerlendirmesinde bulundu.

Avustralya'da hükümetin İsrail'e silah satışını protesto eden on binlerce kişi sokaklara indi Avustralya'da hükümetin İsrail'e silah satışını protesto eden on binlerce kişi sokaklara indi

Avustralya'daki resmi verilere göre, 7 Ekim 2023'den bu yana Filistin vatandaşları tarafından yapılan yaklaşık 10 bin vize başvurusunun yalnızca 2922'si kabul görürken vize verilenlerin yaklaşık 1300'ü ülkeye giriş yaptı.

Editör: Meryem Elif Kars