Körfez’in küçük ama hırslı ülkesi BAE’nin, Katar’la varılan anlaşmayı nasıl değerlendirdiği merak konusu oldu. BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed’in 41. KİK Zirvesi’ne katılmaması önemli bir nokta olarak görülürken, BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş konuyla ilgili olarak CNN’e konuştu.

Şartlar arasında Türk askeri üssünün kapatılması da vardı

BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, Katar’a ambargo uygulayan dört ülkenin Katar’la uzlaşma koşulu olarak koyduğu 13 maddelik talep listesiyle ilgili tutumunu yorumladı. Bu şartlardan bazıları; El Cezire kanalının kapatılması, Türk askeri üssünün kapatılması ve Doha’nın İran ile işbirliğini azaltmasıydı.

Salı günü Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Nayef el- Hacraf, Körfez ülkeleri liderlerinin 41. Körfez İşbirliği Konseyi Liderler Zirvesi’nin kapanış bildirisini, birliği ve ortak işbirliğini artırmayı içeren "El Ula Bildirisi"ni imzaladıklarını duyurdu.

3 yıldan fazla bir süre önce, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır terörü desteklediği iddiasıyla Katar'a kara, hava ve deniz ablukası uyguluyordu. Doha bu iddiayı reddederek, bunun "egemenliğini ve bağımsızlığını zayıflatma girişimi" olarak gördüğünü açıklamıştı.

"El-Ula"daki Körfez zirvesi, Kuveyt'in Suudi Arabistan ve Katar arasındaki kara, deniz ve hava sahası sınırlarını yeniden açma ve Körfez krizinin etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik bir anlaşmaya vardığını açıklamasının ertesi günü gerçekleşti.

Gargaş: Durumdan memnunuz

Gargaş, Amerikan "CNN"le yaptığı röportajda “Bu talepler şimdi geri mi çekildi?” sorusuna şöyle cevap verdi: “O zamanki 13 talep, müzakere pozisyonunun maksimumu dediğimiz şeydi. Ama biz bu durumdan memnunuz. Vardığımız nokta, Körfez İşbirliği Konseyi, yani aynı bölgeye taraf olan devletler arasındaki ilişkileri esas olarak düzenleyen ana hattır. Mısır ise bu bağlamda Arap Birliği’nin bir üyesidir."

‘Suudilere güveniyoruz’

BAE Dışişleri Bakanı Gargaş, “Katar'ı kışkırtıcı ve düşmanca davranışlarla suçlamak, terörü finanse etmek, desteklemek ve komşu ülkelerin işlerine müdahale etmekle ilgili temel sorunların çözüldüğüne emin misiniz?” sorusuna “Müzakere sürecine liderlik etme konusunda Suudilere güveniyoruz ve güvenimizin boşa çıkmayacağına inanıyorum” diye cevap verdi.

Gargaş, sözlerine şunları ekledi: "Asıl amaç müdahale etmeme kuralları koymaya çalışmak ve anlaşmanın ayrılmaz bir parçası olan aşırılık ve terörizm de dâhil olmak üzere hepimizi etkileyen konularda uzlaşmaya varmaktır."

‘Tekrarlanmaması gerektiğine inanıyoruz’

Gargaş ayrıca, "Hepimizin yaşadığı böylesine yıkıcı bir ayrılığın şeffaflık yoluyla ve birlikte çalışarak tekrarlanmaması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gargaş, Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin bu çalkantılı bölgede daha sağlam ve yan yana durması arzusunu dile getirdi.