Tam ismi Yahya İbrahim Hasan Sinvar olan lider, 1962 yılında, Gazze Şeridi'nin Mısır yönetimi altında olduğu dönemde Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğdu ve ömrünün ilk yıllarını burada geçirdi.

Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon'dan ayrılmak zorunda kaldı ve Gazze Şeridi'ne sığındı. Liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda bitirdikten sonra Gazze İslam Üniversitesi'ne devam etti ve burada Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.

Hamas'ın siyasi ve askeri stratejilerini yönlendirmede önemli rol oynayan lider, 1987'de Hamas'ın "polisi" haline gelen Majd adlı yapılanmayı kurdu.

1989'da iki İsrail askerinin ve işbirlikçi olarak gördüğü dört Filistinlinin kaçırılıp öldürülmesini organize ederek İsrail tarafından dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2011'de kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit'in karşılığında yapılan esir takasında, 1.026 kişiyle birlikte serbest bırakılana kadar 22 yıl hapis yattı.

İsrail'in en çok aradığı kişi olan Sinvar, 2017 yılında Hamas'ın lideri olarak seçildi. 2021 yılında yeniden Hamas lideri seçilen Sinvar, o yıl işgal tarafından bir suikast girişimine maruz kaldı.

Bugün 62 yaşında olan Sinvar'ın aile hayatıyla ilgili detaylar gizli kalırken mütevazı bir yaşam tarzına sahip olduğu ve 3 çocuğunun olduğu biliniyor. 

Dava arkadaşı İsmail Haniye'den devraldığı liderlik göreviyle bugün yeniden gündeme gelen Sinvar, İsrail'e korku salmaya ve Hamas'ın askeri ve siyasi stratejilerinde belirleyici bir rol oynamaya devam edecek.