Bachelet, yaptığı yazılı açıklamada, ordunun kontrolündeki bir mahkemede yapılan gizli yargılama sonucu Suu Çii'nin mahkum edilmesinin siyasi bir karar olduğunu ifade etti.

Kararın, Suu Çii'nin özgürlüğünün "keyfi olarak" elinden alınmasının yanı sıra ülkede ihtiyaç duyulan "siyasi diyaloğa" başka bir kapıyı daha kapattığını vurgulayan Bachelet, "Ordu, tüm siyasi muhalefeti ortadan kaldırmak için mahkemeleri araçsallaştırmaya çalışıyor. Ancak bu davalar, darbenin ve askeri yönetimin meşruiyetine yasal bir kisve sağlayamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Myanmar'ın devrik lideri Aung San Suu Çii’nin 4 yıl hapis cezasına çarptırılmasından üzüntü duyduğunu belirten Bachelet, "Suu Çii'nin serbest bırakılması" çağrısını yaptı.

Bachelet, Yangon'un Kyimyindaing kasabasında askeri aracın sivillerin üzerine sürülmesi ve kalabalığın üzerine ateş açılmasını şiddetle kınadığını kaydetti.

4 YIL HAPİS CEZASINA MAHKUM EDİLDİ

Myanmar'ın devrik lideri Aung San Suu Çii'nin, bir dizi suçlamayla yargılandığı davaların ilkinde 4 yıl hapis cezasına mahkum edildiği bildirilmişti.

BBC'nin haberine göre, devrik lider Suu Çii, halkı isyana teşvik etmek ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunmuştu.

Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Suu Çii, 11 farklı suçlamayla yargılanıyor.

Ev hapsinde bulunan Suu Çii'nin, hapishaneye konulup konulmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Myanmar eski Devlet Başkanı Win Myint de aynı suçlamalarla 4 yıl hapis cezasına mahkum edildi.