Çernobil nükleer tesisinin yakınlarındaki çıkan yangın söndürüldü ve olabilecek radyasyon etkileri kontrol altına alındı.
Ukrayna İçişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "Bölgede açık bir yangın yok. Orman tabanında hafif bir yanma var" dedi. Yetkililer, yangını söndürmek için birçok acil durum görevlisi, yangın söndürme uçağı ve helikopteri müdahalede bulunduğu belirtildi.
Ayrıca yangının Çernobil’deki en yüksek radyo aktif atıkların bulunduğu yerden 2 kilometre uzakta olduğu bildirilmişti.
Yangın üç ihtimalle çıktı
Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, yangının 3 bin 500 hektarlık bir alanda etkili olduğu ve çıkan duman nedeniyle ne kadar yayıldığı tam tespit edilemediği açıkladı.
Ayrıca yangının başlamasında üç ihtimal üzerinde duruluyor. İlk ihtimal, komşu il olan Jitomir’deki yangının sıçraması, ikinci ihtimal, bölgedeki elektrik hatlarından çıkan kıvılcımlardan ve üçüncü ihtimal de ormanın kasıtlı olarak yakıldığı tahmin ediliyor.
Radyasyon tehlikesi
Çernobil nükleer santralinin 1986 yılında patlamasıyla tarihin en büyük çevre felaketi meydana geldi. Etrafa yayılan radyasyon kilometrelerce ötedeki insanları dahi etkileyerek kanser gibi hastalıkların bölgede çok fazla artmasına sebep oldu.
Ukrayna yetkililerinden yapılan açıklamada, yangın bölgesinde radyasyon etkilerinin 14 kat arttığı belirtilirken, Kiev’de radyasyonun normal seviyelerde olduğu ifade edildi.
Ukrayna basınına konuşan ekoloji uzmanı Yelena Miskun, yangın bölgesinde artan radyasyonun küller ve duman aracılığıyla yayılarak tarlalara karışabileceğini ve gıda yoluyla insanların etkilenebileceğinin vurguladı. Ayrıca böyle bir durumun insanlarda birçok sağlık sorununa sebep olabileceğinin altını çizdi.