Koronavirüs salgını konusunda Çin ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tutumuna dair bir iddia daha eklendi. ABD istihbaratı CIA, Çin’in DSÖ’nün küresel salgın uyarısı yapmasını geciktirdiğini öne sürdü. Newsweek’in aktardığı habere göre, Çin, küresel acil durum ilan etmesi durumunda DSÖ’yü koronavirüs soruşturmasında işbirliği yapmamakla tehdit etti.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, Newsweek’e yaptığı açıklamada, ‘üye ülkelerle yaşanan tartışmalar hakkında yorum yapmayacağını’ vurguladı. Salgın boyunca tüm insanları korumaya odaklanan kanıta dayalı bir teknik organizasyon olarak hareket ettiklerini belirten Lindmeier, “DSÖ tavsiyelerini bilime, halk sağlığı için en iyi uygulamalara, kanıtlara, verilere ve bağımsız uzmanların görüşlerine dayandırır” diye konuştu.

O telefon görüşmesi gerçekleşmedi

Lindmeier, ayrıca ‘Pekin baskısının kaynağı’ olarak gösterilen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un 21 Ocak'taki telefon görüşmesinin de aslında olmadığını söyledi. Lindmeier konuyla ilgili, “Doktor Tedros ve ekibi, Başkan Şi ile 28 Ocak’ta Pekin’de görüştü ve salgın alarmı konusu o görüşmede gündeme gelmedi” ifadelerini kullandı

Başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere Washington yönetimi, Çin’i henüz erken evrelerdeyken salgının şiddetini saklamakla suçluyordu.

Alman istihbaratı da araştırma yaptı

Konuyla ilgili şüpheler artarken CIA’inkinden bir iddia önce Alman medyası tarafından ortaya atılmıştı. Der Spiegel dergisinin Alman İstihbarat Teşkilatı’na (BND) yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un 21 Ocak'ta bir telefon görüşmesi yaptığı aktarılmıştı. Bu görüşmede Cinping’in DSÖ’den, koronavirüsün insandan insana geçtiği bilgisini saklamasını ve salgın açıklamasını geciktirmesini istediği öne sürülmüştü.

DSÖ, bu iddiaları 'temelsiz ve gerçek dışı' olarak nitelerken; Çin de suçlamaları reddetmişti.