Al Mohrar Media’nın Al Monitor’e atıf yaparak yayınladığı yazıda, Suriye rejim lideri Beşşar Esed’in, Çin'in ülkesinin savaş sonrası ve yeniden yapılanma aşamasındaki rol üstlenmesini istediği ve böylece savaşın yıktığı ülkeyi yeniden eski haline getirmek ülke yönetiminde yeniden meşruiyetini sağlamak için Pekin’den yardım istediği kaydediliyor.

Diktatör Esed geçen yıl Aralık ayında, ‘yeniden yapılanma konusunda tecrübesi olan’ Çinli şirketlerle istişarelere başlandığını açıkladı.

Yazıda Esed’in, savaşlarla tamamen tahrip olan ülkesinde yapılacak yatırımlardan elde edilen yüksek maddi getiri hakkında yorum yaptığı belirtildi.

Al Monitor, Şam'ın kendisini tarihi “İpek Yolu”nun bir parçası olarak göstermeye istekli olduğunu kaydetti.

Yazıda, Çin’in bölgede inşa ettiği çok sayıda demiryoluna Suriye'yi de dahil etmeyi planladığı belirtilerek, Pekin’in bu ülkeyi tarihi yolu yeniden canlandırmak için istediğine inanıyordu.

Ülkeyi yeniden inşa etmenin maliyetinin yaklaşık 400 milyara ulaşabileceği tahmin edilirken Rusya ve İran gibi askeri destekçilerinin bu konuda ortada olmaması nedeniyle Çin'in Esed’e yeni proje ve planlar sunduğu vurguladı.

Bazı Körfez ülkelerinin Şam rejimini destekleyen açıklamalarına rağmen Esed'in başvurabileceği tek ülkenin Çin olduğu belirtildi.

ABD-Çin ilişkilerinde "korona" salgını nedeniyle artan gerilimin de Çin'i Suriye yatırım yapmaya itebileceği kaydedildi.

Amerikan baskısının arttığı İsrail’le kurulan ticari ilişkinin riskleri nedeniyle Çin'in Suriye gibi ABD ile uyumlu olmayan ülkeleri gündemine almaya zorlandığı ifade edildi.

Filistin Hayfa limanındaki nüfuzunu kaybeden Çin’in; Suriye'yi Doğu Akdeniz'deki merkez üssü yapmak istediği ve bu nedenle Lazkiye ve Tartus limanlarına yatırım yapacağı ve Lübnan’daki Trablus limanına yatırım yapmak için fırsat kolladığı vurgulandı.

Çin, eski Şam Büyükelçisi Qi Qianjin, daha önce yeniden yapılanma projelerine yatırım yapma arzusu içinde olduklarını defalarca ifade etmişti. Qianjin açıklamasında, ülkesinin savaştan sonra Suriye'nin kalkınmasında ve yeniden inşasında daha büyük bir rol oynamak niyetinde olduğunu belirtti.

Esed rejimi Pekin Büyükelçisi İmad Mustafa aracılığıyla Çin yönetimine, savaşın sona ermesinden sonra Suriye'deki yeniden yapılanma aşamasında Çinli şirketlere önemli bir rol verme sözü verdi.