Asya

Çin'den tehlikeli hamle! Komşu savaş gemileri sınıra geldi

Abone Ol

Tayvan ve Japonya'ya ait savaş gemilerinin, 1 Mayıs Cumartesi günü ülke kara sularının yakınında seyreden bir Çin fırkateynini gölgelemek için bir araya geldiği bildirildi.

Bir Twitter hesabı tarafından, Doğu Çin Denizi sularında gezinen Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'na ait Tip 054A fırkateynini gösteren bir uydu görüntüsü yayınlandı.

​Görüntülerde Çin fırkateynini, Japonya Ordusu'na ait Abukuma sınıfı bir muharip geminin takip ettiği, fırkateynin güneybatısında ise Tayvan Donanması'ndan Chi Yang sınıfı savaş gemisinin gölgelediği gözlemlendi.

Uyduda görüntülenen Çin fırkateyninin, Tayvan'a 125 km, Japon adası Yonaguni'e 132 km ve tartışmalı Diaoyutai Adaları'na (Senkaku Adaları) ise 62 km uzaklıkta olduğu görüldü.

Aynı gün Japonya Savunma Bakanlığı (MoD) tarafından yapılan açıklamada Deniz Kuvvetlerinin bir savaş gemisi ile karşılaştığını doğruladı ve görüntülerini yayınladı.

Japonya Savunma Bakanlığına göre, Çin fırkateyni 30 Nisan'da Miyakojima'nın yaklaşık 150 km kuzeydoğusunda da tespit edildi.

MoD, Çin firkateyninin daha sonra batıya gittiğini ve Cumartesi günü Keelung ile Yonaguni arasında kuzeye Doğu Çin Denizi'ne yelken açtığını belirtti.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından, 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

ortadoguhaber.com