İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı işgal etti.
Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam Putin, son olarak Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas’ın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev yönetimine karşı geniş çaplı “işgal” operasyonu başlattı.
Yaşanan son gelişmeler üzerine muhtelif ülke ve kurumlardan peş peşe itidal ve yaptırım açıklamaları gelirken, Ruslar tarafından işgal edilen Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev, bugün yaşanan hadiselerden 25 yıl önce bahsetmişti.
RUSÇULUK VAR OLDUĞU MÜDDETÇE
Dudayev, ölümünden bir yıl önce İlyas Bogatırev’e verdiği röportajda, “Ukrayna ile Rusya zamanı geldiğinde savaşacaktır. Rusçuluk var olduğu müddetçe Rusya hırslarından vazgeçmeyecektir” ifadelerini kullanmıştı.
Çeçenistan’ın işgalinden sonra sıranın Kafkasya, Baltık ve Orta Asya ülkelerine geleceğine dikkat çeken Dudayev, Acaristan, Abhazya, Dağlık Karabağ, Azerbaycan ve Dağıstan’dan ayrılan Lezginistan ile Güney Osetya’nın Rusya’ya bağlanmasının planlandığı ifade etmişti.
Afganistan ve Çeçenistan’da ağır hezimete uğrayan Rusya’nın iştahının biraz kesildiğini belirten Dudayev, ancak Rus idaresinin hırlarından tamamen vazgeçmesinin mümkün olmadığını söylemişti.
Dudayaev, “İleride Kırım’da çatışmalar patlak verecek. Daha sonra Ukrayna ile Rusya savaşacaktır. Rusçuluk var olduğu müddetçe Rusya hırslarından vazgeçmeyecektir. Şimdi Panslavizm “markasıyla” eskiden olduğu gibi Ukrayna ve Belarus’u hakimiyeti altına almaya çalışıyor” şeklinde konuşmuştu.
ÇEÇENİSTAN'DAN SONRA SIRA KIRIM'A GELECEK
Ruslara karşı verilen istiklal mücadelesinin sembol isimlerden biri olan Dudayev, Moskova’nın Kafkasya’nın demografik yapısını değiştirmek istediğini ileri sürmüş ve “Lezginistan da dahil olmak üzere İran sınırına kadar uzanan Hazar sahil bölgesine de Uzak Doğu, Ural ve Sibirya bölgelerinde işsiz kalmış olan işçilerin yerleştirilmesi planlanıyordu” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Rusya’nın 1995 yılına kadar olan planlarından bahseden Dudayev, Kafkasya’nın Kafkasyalılardan arındırıldıktan sonra sıranın Kırım’a geleceğini belirtmişti.
Dudayev, “Çeçenistan savaşı sonrasında bütün bu ordu Kırıma geçecekti. Orta Asya’da Kazakistan ve Kırgızistan yeni Rusya’nın birer kolonisi olacaktı. Orta Asya’daki diğer devletler kendi aralarında çatıştırılacaktı” ifadelerini kullanmıştı.