Avrupa Birliği, II. Dünya Savaşı sonrasında her alanda yıkıma uğrayan Avrupa devletlerinin yeniden güçlenmesini sağlamak ve bu ülkelerin birbirleri arasında tekrar savaşmamaları adına ortak bir ekonomi kurma fikri sayesinde oluşturulmuş, siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir.

Birliğin temelleri, 1951 yılında, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya ve Lüksemburg tarafından kurulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile atılmıştır.

Günümüzde bilinen haliyle Avrupa Birliği'nin kurulması ise 1992 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın imzalanmasıyla gerçekleşmiştir.

DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ

Avrupa Birliği'nin (AB) toplam nüfusu 500 milyona kadar ulaşmış, gayri safi yurtiçi hasıla açısından dünyadaki en büyük ekonomi haline gelmiştir.

Avrupa Birliği'ne üye olan toplamda 27 ülke vardır, bu ülkeler, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç'tir.

Ayrıca uzun süredir üye olabilmek için bekleyen ülkeler de var, bunlardan biri Türkiye, diğer ülkeler ise Makedonya, Karadağ, Arnavutluk ve Sırbistan bir süredir AB üyesi olmak için bekletiliyor.

AVRUPA BİRLİĞİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Avrupa Birliği'ni, bazı açılardan Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) benzetmek mümkündür. Üye devletlerin devlet ya da hükümet başkanlarının oluşturduğu bir konsey tarafından yönetiliyor ve AB Konseyi'nin aldığı kararların tamamı üye ülkelerde de geçerli hale geliyor.

Ancak AB'yi bu kadar önemli hale getiren sistem, "Dört Serbesti" kavramıdır. Dört serbesti, ürünün, hizmetin, sermayenin ve insanın herhangi bir sınırlamaya takılmadan AB üyesi ülkeler arasında hareket edebilmesini sağlar.

Bu sistem, birliğe üye ülkelerin farklı ülkeden alışveriş yaparken gümrük vergisi ödememesine, birliğe üye olan farklı bir ülkede yaşayan kişiyi kendi ülkesinde işe alabilmesine ve ortak pazar sayesinde insanların daha ucuza ürün ve hizmet alabilmesini sağlıyor.

İNGİLTERE 2020'DE AB'DEN AYRILDI

Avrupa'da barışın sağlanması adına kurulan bu sistem, kurulduktan yaklaşık 25 yıl sonra bir endişeye de yol açtı.

İngiltere, düşük ücretle çalışan insanların yüksek ücret verilen ülkelere taşınmasından, göçmenlerin İngiliz kültürünü değiştirmesinden, yerel halkın iş bulmasını engellemesinden ve AB havuzuna ödedikleri ücretten şikayet ederek, 2016 yılında ülke genelinde yapılan referandum sonucunda Avrupa Birliği'nden ayrılmaya karar verdi.

Avro bölgesi, 1999 yılında üretilen Avro para birimi ile işlem yapan 19 AB üyesi ülkenin içinde yer aldığı alanı tanımlamaktadır. Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında, İngiltere ve Danimarka dışında tüm ülkeler Avro kullanmayı kabul etmiş olsalar da bu sözlerini eyleme şu ana kadar dökmediler.

SCHENGEN BÖLGESİ NEDİR?

Schengen bölgesi, bir kişinin vize veya pasaport göstermesine dahi gerek kalmadan seyahat edebildiği AB birliği üyesi devletleri kapsayan alana verilen isimdir. İrlanda, kendini Schengen dışında bırakmış olsa da, AB üyesi devletlerin vatandaşları İrlanda’da istedikleri kadar yaşama ve çalışma hakkına sahiptir, sadece ülkeye girmeden önce pasaportlarını kontrol ettirmeleri gerekir. Ayrıca, AB üyesi olmasa da Schengen bölgesine dahil olan ülkeler de vardır, bu ülkeler, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre, Azor Adaları, Madeira Adası ve Kanarya Adaları'dır.