Mısır devlet televizyonuna konuşan Bakan Hala el Said, “İki şirketin hisseleri başlangıçta stratejik yatırımcılara sunulabilir ve kalan hisseler ilk halka arzda satılabilir.” dedi. Bunun talebe bağlı olduğunu belirten Bakan Said, iki şirketin yüzde 10 ila 100'ünün satışa sunulup sunulmamasına henüz karar verilmediğini açıkladı.

Arabi21 sitesinde yer alan habere göre Said, "Bu yılın ilk çeyreğinde bir karar vereceğiz, sonrasında ise ismini açıklayamayacağım üç şirket daha var" diye konuştu.

Ordunun Ulusal Hizmet Projeleri Organizasyonu içinde yer alan şirketlerin ülke çapında bir benzin istasyonları ağı olan Ulusal Petrol Şirketi ile doğal su ve bitkisel yağlar üretimi ve şişelemesi yapan bir şirkete ait olduğunu belirtildi.

Said, "İki şirketi seçtik, çünkü onlara rağbet çok. Stratejik bir yatırımcının [mevcut] varlığın değerini artırıp maksimize etmesini sağlayacak bir parçadan bahsediyoruz." İfadelerini kullandı. Said, satışa çıkarılabilecek diğer üç şirketin adlarını açıklamayı ise reddetti.

Bakan Said ayrıca, EFG Hermes şirketinin, ilk halka arz hakkında tavsiyelerde bulunacağını söyledi.

Mısır’da darbeci lider Abdül Fettah Es Sisi geçtiğimiz yıl “Orduya ait şirketlerin, özelleştirilmesi planlanan devlet şirketleri gibi hisselerini borsaya koymasına izin verilmelidir.” demişti.

Hükümet, orduya ait olmayan devlet şirketlerini satma konusunda yıllardır çalışma yapıyor. Bundan 2 yıl önce, 23 şirkette 80 milyar Mısır cüneyhine kadar azınlık hissesi alınması kararı alındı.

Ancak hükümet yetkilileri; programın, kısmen zayıf pazar şartları ve yasal engeller nedeniyle defalarca ertelendiğini ifade ediyor.

Mısır’da ekonominin yüzde 15 ila 45’i arasında bir rakam ordu kontrolünde

SETAV kaynaklı verilere göre ise 1952 Hür Subaylar Devrimi ile aslında tüm Mısır’ın sahibi haline gelen generaller, zaman içerisinde yarı liberal kapitalist yapının yeni şartlarına adapte olarak farklı bir ekonomik imtiyaz alanı oluşturdular. Görece düşük vergi ve ücretsiz istihdam kabiliyeti ile sahip oldukları şirketlere avantaj üretip, kapitalist sistem içerisinde yer aldılar.

DW Türkçe, Afrika'nın ikinci büyük ekonomisi konumunda olan Mısır’da ordunun, ekonomide yüzde 15 ila yüzde 45 arasında pay sahibi olduğu yönünde bilgi paylaşıyor.

Emlak alım satımları başta olmak üzere (Mısır Toprak Planlama Otoritesi’ne göre, ülke topraklarının %87’lik kısmı üzerinde ordunun defacto kontolü var ve bu alanlarda tüm sivil projelerin yürütülmesi ulusal güvenlik çerçevesinde ordunun insiyatifinde) enerji, elektronik, temizlik, eğlence, gıda ve ağır sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorlar. Bu anlamda, Mısır’da alalade bir alışveriş merkezinde askeri kıyafetli çalışanların temizlik malzemesi sattığını ya da bir bilardo salonunda fiş kestiğini görmek mümkün.