Baasçı bir subay olan Hafız Esed, 1970 yılında askeri bir darbe ile iktidara geldi. Esed, iktidara geldiği ilk günden itibaren Suriye'yi mutlak bir baskı ile yönetmeye başladı.

Kendi partisi olan, Baas Partisi haricindeki tüm siyasi oluşumları yasaklayan yeni lider, ülkedeki tüm örgütlenmeleri dağıttı. Ülkenin tamamına istihbarat örgütü el-Muhaberat'ın ajanlarını yerleştiren Esed, diktatörlüğünü eleştiren en cılız sesi bile büyük bir şiddet ve merhametsizlikle cezalandırarak halkı baskı altına almaya çalıştı.

Günümüz Suriye lideri Beşar Esed'ın babası olan Hafız Esed, 1982 yılına kadar ülkeyi demir yumruk ile yönetti. Esed ailesinin zulmü ise 1982 yılında doruklara çıktı.

HAMA HAVADAN VE KARADAN ABLUKAYA ALINDI

Suriye'nin en büyük dördüncü şehri Hama, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın Hafız Esed yönetimine karşı bir muhalefet girişiminde bulunacağı bahane edilerek 2 ay boyunca sıkıyönetim altına alındı. Sıkıyönetim komutanı, dönemin Genelkurmay Başkanı ve Hafız Esed'ın kardeşi Rifat Esed'dı.

Rifad Esed olası bir direnişi kırmak ve ülkenin tamamını korku etkisi altına alabilmek için Hama şehrinde vahşice önlemler aldı. Kardeş Esed'ın zulmünden sadece Sünni Müslümanlar değil, bölgede yaşayan Hristiyanlar ve diğer din mensupları da etkilendi..

Şehrin sıkıyönetim altında yaşadığı dönemleri anlatan Hama katliamının canlı tanıklarından Cuma El-Huri, "Abluka boyunca korkudan dedemin evinde toplanmıştık. 9 gün boyunca ablukayı yaşadık. Ekmek yoktu, hayvanlar için kuruttuğumuz ekmekleri ıslatıp yedik. O karanlık günlerde çocuklara süt bulamıyorduk" ifadelerini kullandı.

ZEHİRLİ GAZLAR KULLANILDI

Yaklaşık 2 ay süren sıkıyönetimin ardından, 2 Şubat 1982 tarihinde Rifat Esed Hama'ya karadan ve havadan saldırı başlattı.

Şehrin tamamı bombalanmış, binaların büyük bir kısmı hasar görmüştü. Sokaklara kaçan insanlara ateş etmesi emrini veren Rifat Esed'ı dinlemeyen, kendi halkına ateş etmek istemeyen askerler sert şekilde cezalandırıldı, idam edildi.

Havadan ve karadan yapılan saldırılar 3 hafta boyunca devam etti. Sağlam kalan evlere ve mahzenlere sığınan halkı da öldürmek isteyen Esad rejimi, zehirli gaz kullanarak insanları sokaklara döktü ve dönemin askerleri masum insanlara acımasızca eylemlerde bulundu.

KATLİAMDAN HAYVANLAR DA KURTULAMADI

Katliamın görgü tanıklarından biri olan Nacih Aziz zulmün sadece insanlara değil, hayvanlara dahi yapıldığını, "Hama asil at besiciliğiyle ünlüdür. Rejim güçleri at ve koyun barınaklarına girip hayvanları da infaz etti. Katliamdan hayvanlar dahi kurtulamadı" ifadeleriyle anlattı.

Uluslararası Af Örgütü'nün verilerine göre Hama katliamında 10 bin ile 25 bin kişinin vefat ettiği belirtiliyor. Bölge kaynaklarına göre ölü sayısı 40 binlere kadar çıkıyor.

Suriye İnsan Hakları Örgütü tarafından paylaşılan rakamlara göre , Hama katliamı sırasında 30 bin kişinin kaybolduğu, 100 binden fazla kişinin tutuklandığı ve 800 binden fazla kişinin Suriye'yi terk etmek zorunda kaldığı belirtildi..