Suriye rejimi, muhaliflerle olan cephe hattına yakın bölgelere askeri takviyeler yapmasıyla endişelere yol açtı. Özellikle takviyelerin İdlib'in çevresine Rus hava saldırılarının geri dönüşüyle ve rejim güçlerinin Batı Halep kırsalındaki topçu saldırılarıyla aynı zamana denk gelmesi, yeni çatışmaların patlak verme ihtimalini artırdı.

Muhalefete bağlı haber sayfaları tarafından paylaşılan videolar, tanklar, zırhlı araçlar ve askeri araçların Suriye'nin kuzeyine ulaştığını gösterdi.

Yerel kaynaklarına göre, konvoylar Menbiç ve kuzey ve doğu Halep'in Tel Rıfat bölgelerine dağıldı ve bu durum sivil halk arasında panik yarattı.

"Sur Response Coordinators" ekibi, cephe hattına yakın bölgelerdeki onlarca ailenin güvenli kabul edilen diğer bölgelere yerleştiğini belirtirken, Perşembe günü yayınladıkları bildiride, "sivil halkın askeri tırmanışın devam etmesinden büyük endişe duyduğunu ve birçoğunun saldırıdan kaçarak göçe hazırlandığını" ifade etti.

Bildiri, "bölgenin yeni bir göç dalgasını kaldıramayacağını" belirterek, "rejim ve Rusya güçleri tarafından günlük olarak artan ihlallerin tekrarlanmasının önlenmesini" talep etti.

Stratejik Araştırmalar İzleme Merkezi Başkanı Albay Abdullah El-Esad, rejimin takviyelerinin Suriye'nin kuzeyinde yaklaşan bir savaşa hazırlık olduğunu belirtirken, "rejimin (Cumhuriyet Muhafızları, 4. Tugay) gibi askeri mühendislik birimlerini Şam'dan Suriye'nin kuzeyine getirdiğini" ifade etti.

Açıklamada, "Bu muhtemelen, Suriye'deki aktörler arasında gerçekleşen anlaşmalara uygulanacak eylemlerdir ve unutmamak gerekir ki bölgedeki bölgesel aktörler arasında sürtüşme olasılığı da vardır" dedi.

Öte yandan, askeri kaynaklar, Suriye rejiminin Suriye'nin kuzeyinde yeni bir savaş açma yeteneğine şüpheyle yaklaştı ve bunun rejim güçleri tarafından yeniden konuşlandırılması olduğunu açıkladı.

Bu bağlamda, "Suriye Milli Ordusu" liderlerinden Yüzbaşı Abdulselam Abdulrazzaq, rejim güçlerinin takviyelerinin abartıldığını belirtirken, "Rusya, Ukrayna'da çektiği acılara rağmen Suriye'de etkili olduğunu kanıtlamak için kısmi de olsa bir çözüme ulaşmak istiyor" dedi.

Yazar ve siyasi analist Abdullah Süleyman Oğlu, Suriye rejiminin kuzey Suriye'ye bir saldırı başlatması durumunda Türkiye'nin tepkisine odaklanarak rejimin askeri hareketliliğinin sonrasından Türkiye ile karşı karşıya geleceğini ifade etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye Görev Gücü’nde yer alacak 200 kadar komando gönderdi.