Suriye rejiminin haber ajansı SANA, Faysal El Mikdad’ın dün Pedersen ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak sözlerine yer verdi. Mikdad, "Komite kendi kendinin efendisi haline geldi. Suriye halkının geleceğine karar verme hakkına sahip olanın Suriye halkı olduğunu teyit ederek, ortaya çıkacak tavsiyelere ve işin nasıl ilerleyeceğine karar veren odur.” dedi.
Arabi 21’e konuşan özel bir kaynak ise Suriye rejiminin Pedersen'in Anayasa Komitesi’nin çalışmaları için bir zaman çizelgesi ve yeni bir çalışma mekanizması belirleme önerilerini kabul etmediğini söyledi.
Kaynağa göre Pedersen, "Anayasa Komitesi'nin çalışmalarında sık sık yeni bir inatçılıkla karşı karşıyayız" dedi. Pedersen, anayasa müzakerelerinin "6’ıncı turunun" başlama tarihini belirlemede henüz başarılı olamadı.
Muhalefetin Anayasa Komitesi üyesi Abdülmecid Barakat ise Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerine dair herhangi bir değişikliği reddetmeye devam eden rejimin, çalışmaları kesintiye uğratmak amacı taşıdığının açık olduğunu söyledi.
Arabi 21’e konuşan Barakat, rejimin, Beşşar Esed’in anayasal yola ciddi şekilde girmeye zorlamasına yol açacak olması nedeniyle Anayasa Komitesi’nin çalışmalarında herhangi bir değişiklik yapılmasından kaçınmaya çalıştığını söyledi.
Barakat, Esed rejiminin Anayasa Komitesi’nin adını bile kabul etmediğini belirterek, “Anayasa İstişare Komitesi demekte ısrar ediyorlar” dedi.
BM Suriye Özel Elçisi Pedersen, Pazar günü, Moskova'dan Şam'a gelmişti. Pedersen’in Şam'daki görüşmeleri sırasında 2254 sayılı karar üzerinde odaklanacağı ve başta Suriye halkının yaşadığı zor durum olmak üzere pek çok konuyu ele alacağı belirtildi.
Anayasa Komitesi’nin bir sonraki toplantısı için tarih belirlenebilecek mi?
Şubat ayı başlarında gerçekleştirilen 5’inci tur görüşmelerden sonra Suriye rejim delegasyonunun anayasal içerik ve ilkelerin taslağını çıkarmayı reddetmesinin ardından Pedersen, anayasa müzakerelerinin 6’ıncı turuna dair tarihini şimdiye kadar belirlemedi.
Anayasa Komitesi’nin 5’inci turunu "kaçırılmış bir fırsat ve hayal kırıklığı " olarak nitelendirdi. Pedersen, BM Güvenlik Konseyi’nde gerçekleştirdiği toplantıda başarısızlığın sorumlusu olarak Esed rejimini göstermişti.
Suriye Anayasa Komitesi üyesi Ahmed Al-Asravi, toplantılarla ilgili bir sonraki turun tarihini belirleme olasılığına dair herhangi bir gösterge olmadığını söyledi. Asravi, Pedersen’ın Cenevre’deki sürecin seyri konusunda Şam ile anlaşmasını beklediğini ifade etti.
Asravi, süreçle ilgili endişelerini dile getirerek şunları söyledi:
"Dördüncü turu yaptık, beşinci tura geldiğimizde, anayasanın asıl önemli yerlerini tartışacağımızı düşünmüştük ancak öyle olmadı. Rejim üzerinde Rus baskısının olduğunu bilsek de bu durumun Anayasa Komitesi çalışmalarına ne kadar etki edeceğini bilmiyoruz. 2018’den beri uğraşıyoruz fakat hiçbir ilerleme kaydedilmedi.”