Orta Doğu

Esed sonrası Suriye’de müfredat reformları tartışma yaratıyor

Suriye’de yeni yönetim, iktidara gelişinin birinci ayında ulusal okul müfredatında değişiklikler yaparak geniş çaplı bir tartışma başlattı.

Abone Ol

Eski rejim sembollerinin ve eski bayrağın kaldırılması gibi bazı değişiklikler geniş destek bulurken, Palmyra Kraliçesi Zenobia gibi tarihi kadın figürlerinin çıkarılması veya Osmanlı dönemiyle ilgili detayların silinmesi gibi diğer değişiklikler endişe yarattı.

Yeni atanan Eğitim Bakanı Nazir el-Kadri, değişikliklerin eski rejim tarafından benimsenen yanlış bilgileri düzeltmeyi amaçladığını belirtti. Resmi haber ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada, değişikliklerin gelecek eğitim öğretim yılına kadar yürürlüğe girmeyeceğini ifade etti.

El-Kadri, “Sorunumuz, yüzlerce uzman yetiştiren uluslararası kabul görmüş Suriye müfredatı değil, eski rejimin fikir ve ilkelerinin eklenmesi ve mevcut gerçeklerin çarpıtılmasıdır. Gerekli değişikliklerin türü ve miktarı daha sonra belirlenecektir,” dedi.

Bu tartışmalar, Suriyelilerin Esed’in Baas Partisi yönetimindeki 50 yılı aşkın süreden sonra karşılaştıkları zorlukları yansıtıyor. Müfredat reformları, ülkenin eğitim sisteminin geleceği ve tarihinin nasıl öğretileceği konusunda derinlemesine bir değerlendirme yapılmasını gerektiriyor.

Islamist Agenda