Etiyopya askerleri Tigray bölgesindeki stratejik bir şehrin kontrolünü ele geçirmesiyle sivillerin göçü hızlandı.
Şehirden tahliye edilen bir grup insan arasında yer alan bir yardım görevlisi, toplu tecavüzler ve toplu cinayetler de dahil olmak üzere önceki vahşetlerin tekrarlanmasından korkan binlerce şehir sakininin muhalefet kontrolündeki Shire kentinden hafta sonu dışarı çıkmaya başladığını söyledi.
Yardım görevlisi, zenginlerin satın aldığı otobüs biletlerinin fiyatlarının 6,60 dolardan neredeyse 100 dolara çıktığını ve yoksul ailelerden oluşan kalabalığın otoyolda ağır ağır yürüdüklerini ve zaman zaman uzaktaki patlamaların sesiyle uyanan çocukları omuzlarında taşıdıklarını ifade etti.
Shire, yaklaşık iki yıldır Etiyopya'nın merkezi hükümetiyle savaşan ve başka yerlerdeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 100.000 kişiye ve 60.000 kişiye daha ev sahipliği yapan Tigray güçleri tarafından kontrol ediliyordu. Şehir stratejik bir kavşak ve batıdan Tigray'ın başkenti Mekelle'ye giden ana otoyola açılan kapıdır.
BM: Etiyopya'dan derhal geri çekilin
BM Genel Sekreteri António Guterres, Shire'ın düştüğü haberinden sonra Twitter'dan Etiyopya'nın kuzey Tigray bölgesindeki çatışmaların derhal sona ermesi ve isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı hükümetin yanında savaşan Eritre güçlerinin geri çekilmesi çağrısında bulundu.
Guterres, gazetecilere yaptığı açıklamada, TPLF ile federal hükümet arasında yaklaşık 2 yıldır süren çatışmaya "askeri bir çözüm bulunmadığını" vurgulayarak, "Etiyopya'daki durumun kontrolden çıktığını" söyledi.
Taraflar arasındaki müzakerelerin acilen yeniden başlatılması çağrısında bulunan Guterres, "Birleşmiş Milletler, Etiyopya halkı için bu kabusu sona erdirmeye yönelik Afrika Birliği'ni mümkün olan her şekilde desteklemeye hazırdır." dedi.
Kadınlara, çocuklara ve erkeklere yönelik cinsel şiddet ve diğer vahşet eylemlerine ilişkin rahatsız edici açıklamalar duyduklarını aktaran Guterres, çatışmaların yeniden başlamasından önce dahi Tigray, Amhara ve Afar bölgelerinde 13 milyon insanın gıda ve yardıma ihtiyacının olduğunu söyledi.
Guterres, savaşın yeniden başlamasından bu yana Tigray'a yardım teslimatlarının haftalardır askıya alındığını ve Amhara ile Afar'a yapılan yardımların da kesintiye uğradığını kaydetti.
İç savaş olarak başlayan çatışmaların, Eritreli güçlerin hükümet safında çatışmaya katılması üzerine uluslararası bir boyut kazandığını ifade eden Guterres, Sudan sınırında oluşan hassas durumu BM Güvenlik Konseyi dahil bütün aktörlerin ciddiye alması gerektiğini belirtti.
Kuzey Tigray bölgesindeki çatışmaların derhal sona ermesi gerektiği çağrısında bulunan Guterres, çatışmada hükümet güçlerinin yanında yer alan Eritreli güçlerin çekilmesi gerektiğini söyledi.
Etiyopya'daki çatışmalar
Etiyopya'da ordu ile TPLF arasında Kasım 2020'den bu yana süren çatışmalar, büyük bir insani krize yol açtı. Tigray'ın komşu eyaletlerine de sıçrayan çatışmalar, yaklaşık 2,5 milyon kişiyi yerinden etti.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 14 Haziran'da Mecliste yaptığı konuşmada, barış süreci için hükümetin bir komite oluşturduğu bilgisini paylaşmıştı.
Etiyopya'da merkezi hükümete karşı isyan eden ve iç savaşa neden olan TPLF ise 15 Haziran'da Etiyopya hükümeti ile barış görüşmeleri için Kenya'nın arabulucu olmasını istemişti.
TPLF yetkililerince 24 Ağustos'ta yapılan açıklamada, Etiyopya ordusunun Tigray bölgesinde bir yılda ilk kez "büyük ölçekli" bir saldırı başlattığını iddia edilirken, hükümet ilk önce Tigray güçlerinin saldırdığını belirtmişti.