Etiyopya güvenlik güçleri, hükümete "savaş açan" Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) üyelerine yönelik başkent Addis Ababa'da operasyon düzenledi.
Addis Ababa Polis Yetkilisi Getu Argaw, basına yaptığı açıklamada, operasyonda 162 şüphelinin gözaltına alındığını söyledi.
Patlayıcılar dahil TPLF'ye ait çok miktarda mühimmatın da ele geçirildiğini aktaran Agraw, "Operasyonda 355'ten fazla silah ve 14 binin üzerinde mermi ele geçirildi." dedi.
TPLF'nin ülkedeki huzuru bozmaya çalıştığını aktaran Argaw, halkı bu örgütle mücadeleye destek vermeye çağırdı.
Tigray eyaletine askeri operasyonun ilk aşaması tamamlandı
Federal hükümetin Tigray eyaletinde başlattığı askeri operasyonun ilk aşaması cuma günü tamamlandı.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ulusal ordu birliklerine "saldıran ve savaş açan" TPLF'ye karşı askeri harekat kararı aldıklarını duyurmuştu.
Duyurunun hemen ardından Bakanlar Kurulu, Tigray eyaletinde 6 aylık OHAL ilan etmişti.
Tüm telefon ve internet hatlarının kesildiği bölgede, OHAL'i yönetecek özel askeri güç de kurulmuştu.
Ahmed'in kararının uzun yıllardır milislerin silahlanmakta olduğu Tigray'da uzun süreli çatışmalara ve hatta iç savaşa yol açmasından korkuluyor.
Son dönemde, ülkedeki terör saldırılarının arkasında olmakla da suçlanan TPLF, iktidar koalisyonundan 2019'da ayrılmıştı.
TPLF, hükümetin seçimleri erteleme kararına uymayarak eylülde yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı.
Seçimlerin ardından ulusal meclis, yerel idareyle tüm bağların koparıldığını duyurmuştu.
Tigray eyaletinde yaşanan gerilimin arka planı
Tigray nüfusu, 109 milyonluk Etiyopya nüfusunun yüzde 5’ini oluşturuyor. Ancak eyalet, ülkedeki diğer eyaletlerinden daha zengin ve daha etkili bir rol oynuyor.
Federal bir devlet olan Etiyopya’da anayasa, etnik yapıyla uyumlu şekilde kurulan 9 federe (eyalet) yönetime kendi kaderini tayin, yani bağımsız olma hakkı tanımıştır. Ancak kendi kaderini tayin bir yana, ülkedeki etnik grupların sorunlarını demokratik yollardan dile getirmelerine dahi müsaade edilmemiş, protesto ve gösteriler mütemadiyen şiddetle bastırılmıştır. Ülke nüfusunun % 6’sını oluşturmasına rağmen Tigraylar, nüfusunun yaklaşık üçte ikisini oluşturan Oromo ve Amharalar arasındaki ihtilaflardan faydalanarak yönetimdeki etkinliklerini uzun süre koruyabilmiştir.
Asker sayısının 250 bin olduğu tahmin edilen Tigray’ın askeri gücü göz önüne alındığında Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesinde olası bir savaş ‘son derece kanlı’ olabilir. Savaş ayrıca, etnik hatlar üzerinden eyaletlere bölünmüş çok ırklı bir ülkede daha fazla istikrarsızlığa da yol açabilir.