Arabi 21’de yer alan habere göre Filistinli grupları temsil eden heyetler, Mısır istihbarat servisinin himayesinde Kahire’deki bir toplantıda biraraya geldi. Toplantının gündemi ülkede Filistin Meclisi, Başkanlık ve Ulusal Konsey olmak üzere üç aşamalı Filistin genel seçimleri oldu.
Filistinli heyetlerin liderlerinden biri, ulusal diyalog toplantılarının ilk günündeki toplantıların sona erdiğini bildirdi.
İsmini vermek istemeyen Filistin heyetinin lideri Arabi 21’e yaptığı açıklamada, toplantıya Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamil’in başkanlık ettiğini, genel atmosferin iyi ve olumlu olduğunu söyledi.
Söz konusu kaynak Filistinli grupların farklı bakış açılarını rahatça ifade ettiklerini ve genel izlenimin geçmişe kıyasla tamamen farklı olduğunu söyledi.
Toplantıda gündeme gelen konular arasında Refah Sınır Kapısı’nın açılması yer alırken, diyalogların başlamasından önceki hazırlık toplantıları da gündeme getirildi.
Refah sınır kapısının açılmasının ve mahsur kalan Filistinlilerin sorununun sona erdirilmesinin çok önemli bir konu olduğu belirtildi.
Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamil, toplantıda Filistinli gruplar arasında diyaloğu sürdürmenin önemini vurgularken, Mısır'ın Filistin davasına desteğini yineledi. Abbas Kamil, ülkesinin Arap ve uluslararası kamuoyunda Filistin varlığını güçlendirmek için çalıştığını söyledi.
Toplantıların ikinci oturumuna ise İstihbarat Teşkilatı Başkan vekili Amr Nazmi başkanlık yaptı.
Toplantının bu oturumunda, seçimlerle ilgili tüm detaylar ele alınırken, çeşitli uyarılar yapılarak ve endişeler paylaşıldı.
Toplantıların pozitif bir gündemle devam ettiği bildirildi.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ise kapsamlı Filistin Ulusal Diyalog toplantılarının ilk oturumunu "başarılı" olarak nitelendirdi.
Maliki bu açıklamayı, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükrü ve Ürdünlü mevkidaşı Eymen Safadi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebulğayt ile birlikte dün düzenlenen bir basın toplantısında yaptı.
Maliki, Kahire'deki toplantının sonucu konusunda “iyimser” olduklarını dile getirdi.
Maliki, toplantılarda genel seçimlerin başarılı olmasına dair yolların istişare edileceğine işaret ederek Mısır’ın rolüne övgüde bulundu. Maliki, “Mısır diyalogların başarılı olmasını sağlamak için çalışıyor” dedi.
Kapsamlı “Filistin Ulusal Diyaloğu” Filistinli grupların tümünün katılımıyla dün başladı. Toplantının ana gündemi Filistin’de bölünmenin sona ermesi ve genel seçimler oldu.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 15 Ocak 2021'de yayınladığı kararnameyle, 22 Mayıs Yasama Konseyi, 31 Temmuz’da cumhurbaşkanlığı 31 Ağustos’ta ise Ulusal Konseyi seçimleri yapılacak.