Şarkul Avsat’ta yer alan habere göre Filistin Yönetimi, İsrail hükümetinin Doğu Kudüs dahil seçimlerin yapılmasına izin vermeyi kabul ettiği söylentilerinin "temelsiz" olduğunu duyurdu.

İsrail, daha önce seçimlere müdahale etmeyeceğini ve seçimleri düzenlemenin Abbas'ın kendisine bağlı olduğunu öne sürerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı utandırmaya çalışmıştı.

Fetih Merkez Komite Üyesi Hüseyin el-Şeyh, "İsrail hükümeti, İsrail'in Doğu Kudüs'te seçimlerin düzenlenmesi konusundaki tutumunun olumsuz olduğunu bize resmi olarak bildirdi" dedi.

Şeyh, resmi İsrail kararını alması gereken tarafın Filistin Ulusal Yönetimi olduğunu vurguladı.

İsrail Hayom gazetesi ve Walla internet sitesi, Tel Aviv'in sandıklara karışmayacağını ve Avrupa ülkelerine Kudüs'te Filistin seçimlerinin yapılmasını engellemediğini bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Dairesi Başkanı Alan Bar, 13 Avrupalı büyükelçiyle yaptığı görüşmede, Tel Aviv'in Filistin seçimlerini bir iç mesele olarak gördüğünü ve sandıklara müdahale etmeyeceğini söyledi.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki seçimlerle ilgili herhangi bir resmi pozisyon almadığını iddia eden Bar, büyükelçilere kararı Abbas'ın vereceğini söyledi.

Açıklamalar, Filistin muhalefeti ve seçim blokları arasında, Abbas'ın El Fetih içindeki anlaşmazlıklar ve hareketin liderlerinin alternatif listelerinin oluşturulması nedeniyle seçimleri iptal etme arzusu olduğu yönündeki inancı pekiştirdi.

HAMAS Politbüro üyesi Musa Ebu Merzuk, hareketin herhangi bir bahaneyle seçimlerin ertelenmesini reddettiğini belirterek, böyle bir hareketin Filistin uzlaşmasının geleceğini etkileyeceği konusunda uyarıda bulundu.

Merzuk,, erteleme gerekçelerinin "gerçekçi olmadığını" söyleyerek HAMAS’ın Kudüs'te seçimlerin düzenlenmesi konusundaki tutumunu teyid etti.

Bağımsız Vatan grubu adaylarının kampanya yöneticisi Naşat El-Aktaş, listenin "erteleme kararını tanımayacağını" söyledi.

Beir Zeit Üniversitesi’nde medya profesörü olan Aktaş, “Bunun nedeni, devlet başkanının seçim kararnamesini çıkarması ve artık bu aşamada kararname çıkarma yetkisinin olmamasıdır. Artık [karar] seçim komisyonuna kalmış” dedi.

El Fetih medya yetkilisi Munir El Yakub, Filistinli grupların Kahire'de Kudüs olmadan seçim olmayacağına dair bir anlaşma imzaladıklarını belirterek açıklamalara yanıt verdi.

El-Fetih, Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olduğu düşünüldüğünde, meselenin egemenlik ve hukuki meselelerle ilgili olduğunu savunuyor.

Milletvekilleri adaylarından oluşan gruplar, Abbas'a ve Filistin Merkezi Seçim Komisyonu (PCEC) Başkanı Hanna Nasser'e gönderdikleri mektupta, “Parlamento, Devlet Daşkanlığı ve Ulusal Konsey seçimlerinin belirlenen tarihlerde yapılması için Devlet Başkanlığı kararnamesinin uygulanmasının önemini vurguladılar.

Seçimlerin uzun zamandır beklenen temel bir hak olduğu belirtilen mektupta, seçimlerin, siyasi ve ulusal nedenler ile seçmenlerin yüzde 90'ından fazlasının talebine bağlılık nedeniyle uygulanması gerektiği belirtildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın Mayıs ayı içinde yapılacak Parlamento seçimlerini görüşmek amacıyla Perşembe günü Filistinli gruplarla yapacağı toplantıda, Kudüs'te yapılamaması nedeniyle seçimlerin ertelendiğini duyuran bir konuşma yapması bekleniyor.

Çeviri: Engin Dinç