Şartların zorluğuna ve kıtlığa karşın Filistinli kadınlar, ekmek parası kazandıkları topraklarını ıslah etmekte ısrar ediyor.

İsrail ordusu Filistinlilerin tarım topraklarına buldozerlerle zarar verirken, saldırıların sürdüğü dönemde Gazze Şeridi'nin doğu bölgelerindeki çiftçilerin tarlalarına ulaşmasını da engelledi.

Filistinli kadınlardan Gayda Kadih, 3 çiftçiyle beraber, yükselen fiyatların ekonomik baskısından kurtulmak ve ailelerine gelir kaynağı oluşturmak amacıyla tarımsal faaliyetlerini yeniden canlandırmaya çalışıyor.

İsrail, 18 yıldır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ni dünyanın en büyük hapishanesine dönüştürürken, 7 Ekim 2023'ten itibaren gerçekleştirdiği soykırımla bölgedeki Filistinlilerin durumunu daha da trajik hale getirdi.

Gazze'deki Hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, 2 Şubat'ta Gazze Şeridi'ni "felaket bölgesi" ilan ettiklerini belirtmişti.

Kadih ve arkadaşları ise saldırılar nedeniyle harabeye dönen bölgede tarım arazilerini yeniden canlandırmaya kararlı.

Tarımı canlandırma çalışmaları

Ateşkesin ardından tarımsal faaliyetleri canlandırma hayaliyle işe koyulan Kadih, elinde tuttuğu baltasıyla ve ektiği "umut tohumlarıyla" kuru toprağı yeniden eski günlerine döndürmeye çalışıyor.

Kadih'in çiftçi arkadaşları da otları temizliyor, tarlanın verimliliğini ve üretkenliğini yeniden kazandırmak için çalışmaları sürdürüyor.

AA'ya konuşan Kadih, "Projemize 2020 yılında arazi kiralayıp tarım yaparak başladık. Huza'daki ilk çiftliğimiz yıkılana kadar başarılıydı. Şehir merkezindeki ikinci çiftliğimizde ise mahsuller yok edildi, ekipman ve gübrede büyük kayıplar yaşandı." dedi.

İsrail yarın 602 Filistinliyi serbest bırakacak İsrail yarın 602 Filistinliyi serbest bırakacak

Zorluklar ve kıt imkanlar

Saldırılar ve yerinden edilmeler nedeniyle tarım projesini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Kadih, saldırılar bittikten sonra tekrar geri dönmeye karar verdiklerini kaydetti.

Han Yunus'un merkezindeki arazilerinde en basit imkânlarla çalışmaya başladıklarını ifade eden Kadih, "Tarıma geri dönmek kolay değildi. Çiftçiler birçok zorlukla karşılaştı, en önemlisi de bir yıldan fazla bir süre önce İsrail ordusu tarafından esir alındıktan sonra, üretimden sorumlu bir ekip üyesinin kaybıydı." diye konuştu.

Kadih'e göre, tarım ilacı ve gübre sıkıntısı ile fiyatlarının yüksek olması da tarımsal projenin yeniden hayata geçirilmesinin önünde büyük engel teşkil ediyor.

Kadih, "Elektrik sorunları ve yüksek yakıt fiyatlarının yanı sıra tatlı su hatlarının tahrip olması, bizi tuzlu su kullanmaya zorladı ve bu da ürün çeşitliliğini azalttı." değerlendirmesinde bulundu.

Tüm zorluklara rağmen kadın çiftçiler olarak sadece geçimlerini sağlamak için değil, aynı zamanda yerel üretimi artırmaya ve yüksek fiyatlı ithal ürünlere olan bağımlılığı azaltmaya katkıda bulunmak için de çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Kadih, "Başka iş imkânımız yok, bu yüzden toprakları geri kazanmaya ve Gazze'nin sebze ihtiyacını karşılamak için gençleri tarıma teşvik etmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar sonucu zarar gören tarım arazilerinin 185 bin metrekareye ulaştığı, 49 tarım deposunun da tahrip edildiği belirtilmişti.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ayrıca binlerce metrelik sulama şebekesinin tahrip olduğu kaydedilen açıklamada, saldırılarda, 6 bin büyükbaş hayvanının yanı sıra kümes hayvanının da telef olduğu, 35 balık yetiştirme projesinin zarar gördüğü kaydedilmişti.