Güney Afrika'da başlayan şiddet ve yağma olaylarını bastırmada güvenlik güçleri acze düştü. Gauteng ve Kwazulu-Natal eyaletlerinde çok sayıda alışveriş merkezi, yüzlerce mağaza ve iş yeri yağmalandı. Yağmalamadan doğan zararın milyarlarca dolara tekabül ettiği kaydediliyor. İstikrarsızlığın, ürün tedarik zincirlerinde oluşan aksamalar sebebiyle ülkedeki gıda ve akaryakıt sektörlerine sirayet edeceği, bu alanlarda kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalınabileceği ifade ediliyor.

16 ayrı suçtan aranan eski Cumhurbaşkanı Zuma gözaltına alındı

Güney Afrika Üniversitesi Siyasal Blimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dirk Kotze, ülkede süren hadiselerin emniyet kuvvetlerinin otorite kaybından kaynaklandığını söyledi.

Prof. Kotze, eski devlet başkanı Zuma'nın, Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere, devlete meydan okuyan tavrının olayların ana çıkış noktası olduğuna değinerek "Bu durum kolluk kuvvetlerinin kanunları tatbik etmekten aciz olduğu varsayımını ortaya çıkardı." ifadesini kullandı.

Zuma davası

Hakkında yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil 16 suçlamadan davaları devam eden Zuma, iddiaları soruşturan Eyalet Soruşturma Komisyonunun çağrısına rağmen defalarca mahkeme karşısına çıkmayı reddetmişti.

Komisyonun dört ay önce gerçekleştirdiği başvuru sonrasında, Anayasa Mahkemesi 29 Haziran'da Zuma'yı mahkemenin çağrısını dikkate almamak suretiyle "mahkemeye itaatsizlik" suçundan ertelemesiz 15 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Zuma, 4 Temmuz Pazar günü, Nkandla'daki evinin çevresinde destekçileriyle bir araya gelerek basına konuşmuştu.

İnançları için hapse girmekten korkmadığını belirten Zuma, yaşı nedeniyle hapse girmesinin ölüme mahkum olmakla aynı şey olduğunu dile getirmişti.

Zuma hakkındaki yolsuzluk suçlamaları

Devlet Başkanlığına 2009'da seçilerek ülkeyi 9 yıl yöneten Zuma'nın adı yolsuzluk iddialarına karışmış ve devlet bütçesinden şahsi harcamalar yaptığı öne sürülmüştü.

Zuma'nın, 1999'da Güney Afrika ile Fransız Thales firması arasındaki milyar dolarlık silah anlaşmasının imzalanması için rüşvet aldığı da iddia edilmişti.

İlk kez 2005'te savcılar tarafından yolsuzlukla suçlanan Zuma hakkındaki suçlamalar yıllar içinde düşürülmüştü.

Zuma, yolsuzluk iddiaları nedeniyle partisinden gelen yoğun baskılar sonucu 2018'de devlet başkanlığından istifa etmişti.

ortadoguhaber.com / AA