Beşar Esed’in oğlu Hafız Beşar Esed, Telegram ve X platformlarında açılan hesaplarından, ailesinin Suriye’den kaçış sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Gazze ateşkes anlaşmasında kriz: İsrail ve Hamas’tan yeni açıklamalar Gazze ateşkes anlaşmasında kriz: İsrail ve Hamas’tan yeni açıklamalar

Ancak kısa süre sonra X hesabı kapatıldı. Telegram üzerinden paylaştığı bir videoda, hesapların kendisine ait olduğunu doğrulayan Hafız Esed, Suriye’den ayrılmalarının tamamen plansız geliştiğini iddia etti.

Rusya’dan Gelen Ani Çağrı: “Şam’ı Hemen Terk Edin”

Esed ailesinin kaçışına ilişkin detayları paylaşan Hafız Esed, o gece herhangi bir tahliye planlarının olmadığını belirtti. Ancak aniden bir Rus yetkiliden gelen telefonla durumun değiştiğini ifade etti. Yetkili, Esed ailesine Şam’ı derhal terk ederek Lazkiye’ye gitmeleri gerektiğini bildirdi.

Hafız Esed, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Şam’da her şey olağan görünüyordu. Ordu savunma hazırlıklarını sürdürüyordu. Ancak Hama, Halep ve İdlib kırsalından gelen geri çekilme haberleri bizi şaşırttı. Asıl kırılma noktası, Homs’tan gelen ani geri çekilme bilgisi oldu. Yine de hiçbir hazırlık yapılmamıştı. Ta ki 8 Aralık gece yarısı, Maliki’deki evimize bir Rus yetkili gelip babamdan birkaç günlüğüne Lazkiye’ye geçmesini isteyene kadar…”

Açıklamalarında, kuzenlerini Suriye’den ayrılmadan önce bilgilendirdiğini de belirten Hafız Esed, ancak onların daha önce evlerinden ayrıldığını öğrendiğini ifade etti.

Hmeymim Üssü’nde Kaos: Moskova’ya Kaçış

Esed ailesi, Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü’ne ulaştığında, üssün silahlı insansız hava araçları tarafından saldırıya uğradığını ve etrafındaki güvenlik noktalarının çöktüğünü gördü. Hafız Esed, burada Rus askeri yetkililerin aileye bölgedeki durumun kontrol edilemez hale geldiğini bildirdiğini ve Moskova’ya tahliye edilmeleri gerektiğini aktardı.

“Rus yetkililerle yaptığımız görüşmelerin ardından, Moskova’ya gitmemiz gerektiği bildirildi. Akşam saatlerinde bir Rus askeri uçağıyla Moskova’ya doğru yola çıktık ve gece saatlerinde şehre vardık.”

Esed Ailesi Moskova’da Mı?

Hafız Beşar Esed’in videosunun Moskova’daki Bolshaya Ordynka Caddesi’nde çekildiği tespit edilirken, İngiliz The Times gazetesi, Esed ailesinin Moscow City bölgesinde, lüks “City of Capitals” konutlarında kaldığını iddia etti.

Esed ailesinin kaçış süreci ve Moskova’daki varlığı, Suriye’de geniş yankı uyandırırken, sosyal medyada birçok kullanıcı, Rusya’nın Esed ailesini ve çaldıkları serveti iade etmesi gerektiğini belirtti. Bazı yorumlarda, Hafız Beşar Esed’in açıklamalarında muhalifler için “terörist” ifadesini kullanmamasına dikkat çekildi ve bunun Esed ailesinin içinde bulunduğu çaresizliğin bir göstergesi olduğu vurgulandı.

Suriye’de Esed rejiminin çöküşü sonrası, yıllardır süren savaş suçları ve katliamların gün yüzüne çıkmaya başlaması, uluslararası alanda yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

orta doğu haber