El-Hayye, İsrail işgal ordusunun, Netanyahu’nun ve onun aşırıcı hükümetinin ısrarıyla birçok esirin hayatını kaybettiğini ifade etti. İsrail’in, müzakerelerde sürekli yeni engeller çıkardığını ve Hamas’ın esneklik gösteren tekliflerini görmezden geldiğini söyledi.

Mahkumların Durumu ve Netanyahu’nun Tutumu

Halil el-Hayye, İsrail işgal ordusunun, Netanyahu’nun ve onun aşırıcı hükümetinin ısrarıyla birçok esirin hayatını kaybettiğini belirtti.

6 mahkum ve diğerlerini, işgal ordusunun doğrudan hedef alarak öldürdüğünü, Netanyahu’nun ise mahkumların hayatını umursamadığını belirtti. Özellikle Philadelphia koridoru konusunda Netanyahu’nun, mahkumlardan daha önemli olduğunu savunduğunu söylediği vurguladı. Netanyahu’nun sahte kahramanlık peşinde koştuğunu ve bu tutumun esirlerin ölümüne neden olduğunu ifade etti.

Mahkumların Ölümü

El-Hayye, düşman işgal güçlerinin bazı mahkumları doğrudan hedef alarak öldürdüğünü, diğerlerinin ise doğrudan bombalamalar sonucu hayatını kaybettiğini belirtti. İsrailli bir gencin, ailesinin ve Katarlı aracılar sayesinde insani sebeplerle güvence altına alınmak istediğini, ancak bu gencin de İsrail tarafından bombalanarak öldürüldüğünü ifade etti.

İsrail Genelkurmay Başkanı'nın kuzeydeki savaş planlarını onayladığı bildirildi İsrail Genelkurmay Başkanı'nın kuzeydeki savaş planlarını onayladığı bildirildi

Müzakerelerde Esneklik Gösterildi

El-Hayye, Hamas’ın müzakerelerde büyük esneklik gösterdiğini ve gerçek bir takas anlaşması için adımlar attığını, ancak İsrail’in bu fırsatları sürekli olarak kaçırdığını söyledi. Kasım ve Aralık aylarında, 115 ila 125’ten fazla İsrailli ve yabancının müzakerelere geri döndüğünü, ancak İsrail’in bu esneklikleri bir kenara attığını ve anlaşmaya varmak istemediğini belirtti.

Müzakerelerdeki Engellerin Sorumlusu ABD

Müzakerelerin engellenmesinden Amerika Birleşik Devletleri’ni sorumlu tutan el-Hayye, ABD’nin tekliflerini geri çekerek anlaşmaya varılmasını engellediğini söyledi. Mart ayından bu yana süren dolaylı müzakerelerde, ateşkes, esir değişimi, işgalin geri çekilmesi ve yeniden yapılanma konularında ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

Esir Değişimi

El-Hayye, her erkek ve kadın asker için 500, diğerleri için 250 Filistinli esir olmak üzere yüksek standartlarda bir takas talebinde bulunduklarını, ancak bu taleplerin İsrail tarafından kabul edilmediğini ifade etti. Buna rağmen, müzakerelerde esneklik gösterildiğini ve taleplerin düşürüldüğünü belirtti.

İsrail’in Yeni Şartları

Netanyahu’nun sürekli olarak yeni şartlar ortaya koyduğunu belirten el-Hayye, özellikle Filistinli müebbet mahkumların serbest bırakılmasına dair şartların ağırlaştırıldığını söyledi. Philadelphia koridorundan çekilmeden anlaşma olmayacağını ve bu şartın İsrail tarafından sürekli engellendiğini ifade etti.

Batı Şeria’daki Durum

Batı Şeria’da Filistin halkının varlığını tehdit eden İsrail’in saldırgan tutumuna dikkat çeken el-Hayye, Batı Şeria’nın kuzeyinde yaşanan olayların, İsrail’in Filistin halkını yok etmeye çalıştığının açık bir göstergesi olduğunu belirtti ve Filistin halkının direnişinden vazgeçmeyeceğini söyledi. İsrail’in, Filistin’in varlığını kabul etmediğini, bu nedenle Filistin halkını demografik olarak değiştirmeye çalıştığını vurguladı.

Mescid-i Aksa ve Siyonist Terörizmi

El-Hayye, İsrail hükümetinin Siyonist terörizmi ve aşırıcılığı desteklediğini, Mescid-i Aksa’ya Filistin halkının kutsallarına saygısızlık eden yerleşimcileri finanse ettiğini belirtti. Filistin halkının, bu işgale karşı direnişini sürdüreceğini ve işgale boyun eğmeyeceğini söyledi.

Son olarak, direnen bir halkın var olduğu sürece, İsrail’in bu topraklarda kalamayacağını vurguladı.

Direnişin Kararlılığı

El-Hayye, Filistin halkının, döktüğü kan ve kayıplara rağmen işgale karşı durabileceğini kanıtladığını vurguladı. Son olarak 76 yıllık süreçte, direnen bir halk var olduğu sürece İsrail’in bu topraklarda kalamayacağını belirtti.

Editör: Meryem Elif Kars