Naravane, her iki ülkeyi de ziyaret eden ilk Hint Genelkurmay Başkanı oldu. Ülkesinin tarihi ve geleneksel rakibi Pakistan ile aralarındaki Keşmir sorununda özellikle Riyad ve Abu Dabi'nin sessiz tavrı, Hindistan için fırsat anlamına geliyordu. Hindistan, ortak tatbikatlar, askeri eğitim ve istihbarat paylaşımı yoluyla Körfez ülkeleriyle giderek daha güçlü savunma bağları geliştiriyor.
Hint ordusu yaptığı açıklamada, komutanının "Suudi Arabistan Krallığı ile Hindistan arasındaki mükemmel savunma işbirliğini, güvenlik teşkilatının üst düzey görevlileriyle çok sayıda toplantı yaparak ve savunma ile ilgili çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunarak" daha da ilerletmek arzusunu taşıdığını bildirdi.
Pazar günkü ziyaretinin ilk gününde General Naravane, Suudi Kraliyet Kara Kuvvetleri Komutanı General Fehd Abdullah Muhammed El-Matir, Genelkurmay Başkanı General Feyyaz Er-Ruveyli ve Jandarma Komutanı da dâhil olmak üzere üst düzey Suudi askeri yetkilileriyle bir araya geldi. Ayrıca Suudi Kraliyet Kara Kuvvetleri karargâhında, kendisine bir Onur Nişanı da takdim edildi.
General MM Naravane #COAS visited King Abdul Aziz Military Academy and exchanged views on military training. #COAS visit to #SaudiArabia will strengthen bilateral defence cooperation between the two countries.#Cooperation#Friendshippic.twitter.com/rz2UlW8hTu
— ADG PI - INDIAN ARMY (@adgpi) December 14, 2020
Hintli General, dün, Kral Abdülaziz Askeri Akademisi'ni ziyaret etti. Ayrıca Suudi Silahlı Kuvvetler Komutanlığı ve Kurmay Koleji ile Ulusal Savunma Üniversitesi'ndeki Savaş Kursuna katılan öğrenci subaylara da hitap etti.
Körfez ülkeleri Katar, BAE ve Suudi daha önce Hint-Rus ortak üretimi olan BrahMos seyir füzesini satın almakla ilgilendiklerini ifade etmişlerdi.
Pakistan yönetimi Keşmir sorununda destek olunması amacıyla İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü toplantıya çağırmış, Suudi Arabistan da buna karşı tavır takınmıştı. Riyad yönetiminin ilişkileri yeniden kurmak için Ağustos’ta Pakistan’a yaptığı ziyaret esnasında, Veliaht Prens Selman’ın, Pakistan Genelkurmay Başkanı Kamer Javed Bajva’ya karşı küçümseyici bir tavır takınması ve kendilerine olan 2 milyar dolarlık kredi borcunun ödenmesini istemesi iki ülke arasındaki gerilimi daha da tırmandırmıştı.
Geçtiğimiz günlerde Çin, Pakistan’ın borcunu ödemesi için yardımda bulunacağını taahhüt etmişti.