Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, Husilere bağlı El-Mesira televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Filistin'e destek için gerçekleştirdikleri saldırılara ilişkin açıklamada bulundu.
"Bu hafta balistik füze, kanatlı füzeler ve İHA'lar ile 39 operasyon gerçekleştirdik." diyen Husi, bu operasyonları nerede ve hangi hedeflere karşı gerçekleştirdiklerine ilişkin ise bilgi vermedi.
Gazze'ye destek amaçlı gerilimin beşinci aşaması kapsamında hizmete girecek "Filistin 2" adını verdikleri yeni bir füzeyi üretmeyi başardıklarını söyleyen Husi, bunu "büyük bir başarı" olarak nitelendirdi.
Yeteneklerin geliştirilmesi ve "Filistin 2" füzesinin üretilmesiyle bu aşamanın ülkesinin konumunu daha etkili hale getireceğini söyleyen Husi, "Kızıldeniz, Umman Denizi ve Aden Körfezi'nin İsrail, ABD ve İngilizler için tamamen yasaklanmış bir bölge haline geldiği" uyarısında bulundu.
Husi, ABD'nin, Husilerin tutumunu etkilemek için askeri saldırılar dahil olmak üzere pek çok yola başvurduğunu ve hiçbir şey elde edemediğini, aksine askeri yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.
Husilerin lideri, Lübnan'da yaşanan olaylara da değindi.
Husi, İsrail'in Lübnan'daki gerilimi tırmandırma hedefinin, Hizbullah'ın Gazze'ye ve Filistin halkına destek vermesini engellemek olduğunu ancak bu hedefine ulaşamayacağını dile getirdi.
Kızıldeniz'deki durum
Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.
ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.
Avrupa Birliği (AB) Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlatırken İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.