Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olarak yer aldığı, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Paçacı, AA muhabirine, Batılı ülkelerdeki Müslüman karşıtlığıyla mücadele konusunda açıklamalarda bulundu.

Bu pozisyona yapılan ilk atama olduğunu hatırlatan Paçacı, temelde Müslüman karşıtlığı ile mücadele kapsamında çalıştığını söyledi.

Müslüman karşıtlığı konusunun "çok kapsamlı ve katmanlı" bir çalışma gerektirdiğini söyleyen Paçacı, uluslararası toplantılarda İslam İşbirliği Teşkilatının bu konudaki duruşunu ortaya koyduğunu belirtti.

"İslamofobi" kavramının adının 11 Eylül 2001'den sonra konulduğunu dile getiren Paçacı, "İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından, İslamofobi'nin takip edilmesi için gözlemevi kuruldu. Bu gözlemevi dünyadaki İslamofobik olayları belgeleme ve raporlama amacıyla oluşturulmuş bir kurum." ifadesini kullandı.

Bunun yanı sıra uluslararası düzeyde çalışmalar da yapıldığını belirten Paçacı, İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin girişimiyle 15 Mart'ın "Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü" ilan edilmesinin önemli bir adım olduğunu kaydetti.

"(Müslüman karşıtlığı) esasında bir insan hakları meselesi"

Müslüman karşıtlığı ile mücadelenin Batılı ülkelerin de gündeminde olduğunu vurgulayan Paçacı, "Avrupa Birliği'nin bu konuda özel olarak çalışan kurumları var. Çünkü bu konu esasında bir insan hakları meselesi." diye konuştu.

Tüm bu çabalara rağmen Müslüman karşıtlığının Batılı ülkelerde yükselişte olduğunu dile getiren Paçacı, "Geçen sene için konuşacak olursak, İngiltere'de İslamofobik olayların yüzde 43 civarında arttığı rapor edilmiş. Amerika'da 6 binin üzerinde İslamofobik olay var." bilgisini paylaştı.

Öte yandan Paçacı, bu istatistiklerin yalnızca kayda geçen vakaları gösterdiğinin altını çizerek, "Kayda geçen vakalar sadece yüzde 10 civarında, bunlar yalnızca buzdağının görünen parçası." dedi.

Aşırı sağın yükselişi ve Müslüman karşıtlığı

Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin, 10 yıl önce kabul görmeyen söylemlerin bugün kabul edilebilir hale gelmesine neden olduğunu belirten Paçacı, şu ifadeleri kullandı:

"Göçmenlere karşı alınan olumsuz tutum ve ekonomik zorlukların getirdiği sonuçlar dolayısıyla kıta Avrupa'sında bu durum doğrudan doğruya İslamofobi'ye tahvil edilebiliyor. İslam'ın ve Müslüman toplulukların doğru tanıtılmasının yanı sıra, onların paylaşımcı bulundukları toplumlara yaptığı katkıların öneminin daha çok ortaya konması mücadelenin bir parçası."

"İslamofobi konusunda bilinç oluşturulmalı"

Vakaların kayda geçmesi konusunda ciddi bir eksiklik olduğunu söyleyen Paçacı, bu eksikliğin giderilmesi için gerek mağdurlar gerekse ev sahibi ülkelerin bilinçlendirilmesi ihtiyacına dikkati çekti.

Müslüman topluluklar ve bireylerin, Müslüman karşıtlığı konusunda bilinçlendirilmesi için köklü bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Paçacı, bu kişilerin böyle bir durumla karşılaştıklarında nasıl başa çıkacaklarını ve şikayetçi olabileceklerini bilmeleri gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği'nde (AB) Müslüman karşıtlığını "görmezden gelme tutumu" olduğunun altını çizen Paçacı, "Bu kayıtlarla karşılaştıkları zaman bu konuyu görmezden gelemeyeceklerini ve bununla baş etmenin yollarını arayacaklarını düşünüyoruz." dedi.

Medya ve siyasetin olumsuz örnekleri büyütmesinin Müslüman karşıtlığını artırdığını dile getiren Paçacı, bu konuda da bir çalışma ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Türkiye-Pakistan işbirliği

İslamabad Büyükelçiliği görevindeki gözlemleriyle ilgili de konuşan Paçacı, Türkiye-Pakistan ilişkilerine de değindi.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları tekbirlerle protesto edildi İsrail'in Gazze'ye saldırıları tekbirlerle protesto edildi

Pakistan'ın yer üstü kaynakları ve insan kaynağı zenginliğini etkin hale getiremediğine dikkati çeken Paçacı, "Bu konuda Türkiye-Pakistan işbirliği bu potansiyelin kazan kazan formülü temelinde ileriye götürülmesi konusunda etkili olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Dünyada Türkiye'yi bu kadar seven başka bir ülke yoktur" diyen Paçacı, Pakistan'ın Türkiye ile işbirliğine son derece açık olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman çok iyi olduğunu söyleyen Paçacı, "Bu tarihi kullanarak işbirliğimizi daha verimli ve iki ülkeye de katkı sağlayacak şekilde ileriye götürebiliriz diye düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan'a son ziyaretini hatırlatan Paçacı, önemli adımlar atıldığını kaydetti.

Pakistan ile gemi, insansız hava araçları ve helikopterler dahil olmak üzere savunma sanayi konusunda ortak çalışmalar yürütüldüğünü belirten Paçacı, bu projelerin ilerletilmesi gerektiğini kaydetti.