İkinci İntifada'nın 21. yıldönümünde İsrail Filistinlilere saldırdı

Abone Ol

28 Eylül 2000'de eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Mescid-i Aksa’yı basmasıyla İkinci İntifada Kudüs’te başladı. Mescid-i Aksa’nın avlusunda tur atan Şaron’un, “Burası hep bir İsrail bölgesi kalacak” sözleri, mescitteki Filistinlileri ayağa kaldırdı ve o gün İsrail güvenlik güçleri ile çıkan çatışmalarda 7 Filistinli öldü, 250 kişi yaralandı. Olayda 13 de İsaril askeri yaralandı. "İkinci İntifada" adı verilen bu çatışmalar önce Kudüs’te başladı sonra yayılarak Batı Şeria ve Gazze’ye sıçradı.

İKİNCİ İNTİFADA’NIN SEMBOLÜ: MUHAMMED DURRA

Şaron’un Mescid-i Aksa’yı basmasından iki gün sonra, bir Fransız televizyon kanalının çektiği görüntüler tüm Filistinlileri ayaklandırdı. Gazze’de babasının arkasında saklanarak korunmaya çalışan 11 yaşındaki Filistinli Muhammed Durra'nın, İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi büyük tepkiye neden oldu. Sokaklara dökülen binlerce Filistinli İsrail’i protesto etti.

İNTİFADA’NIN BİLANÇOSU

Filistin’in ve İsrail’in resmi rakamlarına göre, 2. İntifada’da 4 bin 412 Filistinli şehit oldu, 48 binden fazla kişi de yaralandı. İsrail'in kaybı ise bin 69 ölü, 4 bin 500 de yaralıydı.

İkinci İntifada sırasında İsrail ordusu, Batı Şeria ve Gazze’de çok sayıda baskın düzenledi. Binlerce ev yıkıldı, birçok tarladaki ağaçlar söküldü.

İsrail, ayaklanmayı sonlandırmak için birçok Filistinli liderin ölüm emrini verdi. Başta Hamas’ın kurucusu Ahmet Yasin olmak üzere çok sayıda siyasi ve askeri Filistinli lider öldürüldü.

TAŞ VE MOLOTOFTAN FÜZELERE

‘Taşların İntifadası’ adını taşıyan birinci İntifada, 8 Aralık 1987'de, Gazze’nin Cebalya kampında başlamıştı. Bir İsrailli tır şoförünün Gazze’nin Erez sınır kapısında bir grup Filistinli işçiyi ezmesi nedeniyle başlayan ayaklanma tüm Filistin’e sıçramıştı. 1991’de hafifleyen İntifada 1993’te Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşmasıyla tamamen sona ermişti.

Birinci İntifada’da taş ve molotof kokteyli kullanan Filistinli direnişçiler, İkinci İntifada’da İsrail’in kentlerine ulaşmak için füzeler kullandı.

İntifada’nın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra, 26 Ekim 2001’de İsrail’in Sdirot kenti, ilk yerli füzeyle vuruldu. Filistin direnişi o tarihten sonra füze kapasitesini artırdı. İsrail’in en büyük kentleri Filistinlilerin füze menzilinde oldu.

Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde, 8 Şubat 2005'te İsrail ile Filistin arasında varılan bir barış anlaşmasıyla İntifada sona erdi.

İKİNCİ İNTİFADA’NIN YILDÖNÜMÜNDE 2 FİLİSTİNLİ YARALANDI

Yerel kaynaklar, İsrail güçlerinin Batı Şeria'nın Cenin kentine bağlı Kabatiye beldesine baskın düzenleyerek çok sayıda evde arama yaptığını belirtti.

İsrail güçlerinin baskına tepki gösterenlere karşı göz yaşartıcı gaz, plastik ve gerçek mermi kullandığı, Filistinli gençlerin de taşla karşılık verdiği ifade edildi.

Kimlikleri açıklanmayan 2 Filistinlinin İsrail güçlerince bacağından gerçek mermiyle vurulduğu ve hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te sık sık evlere baskın düzenleyen İsrail güçleri, çeşitli iddialarla Filistinlileri gözaltına alıyor.