Yayımlanan verilere göre ülkede yoksul kesimin en çok bulunduğu bölgede 100 binde 55 iken buna karşılık en yüksek gelirli kesimin olduğu bölgede ise 100 binde 25 olduğu saptandı.
Koronavirüs salgını maddi durumu iyi olmayan, iş güvenliği ve düzenli iş sözleşmelerine sahip olmayan aileleri açlıkla burun buruna getirdi. Maddi durumu kötü olan ailelere yiyecek desteğinde bulunan yardım kuruluşları, temel gıda ve ihtiyaçlara muhtaç olan ailelerin sayısının azımsanmayacak bir şekilde arttığını söylüyor.
Geliri olmayan aileler zor durumda
İngiltere’de açlık sınırında yaşayan Amie ve Marcus Smith ailesi, Koronavirüs sebebiyle alınan önlemler ve yasaklar nedeniyle saatlik olarak çalıştıkları işlerini kaybettiklerini, bu yüzden yaşamlarının devam ettirebilmek için işsizlik parası, gıda kuponları ve bazen de çocukların okulunun gönderdiği gıda paketlerini kullanıyorlar.
Amie, “Çocuklar yiyebilsin diye biz aç oturuyoruz. Acıkıp dolabı açtığınızda hiç bir şey bulamamak hoş değil” diyerek, yaşadıkları bu olumsuz durumu gözler önüne seriyor.
En büyük günlük mücadeleleri çocuklarının aç kalmalarını önlemek olduğunu söyleyen Amie, haftalık olarak alışveriş yapabilecekleri 30 sterlinlik bir bütçeleri olduğunu belirtiyor.
Amie, ellerinde çocuklarının okulundan gelen 15 sterlinlik ve kendisinin biriktirdiği 200 sterlinlik gıda kuponları olmasına rağmen oturdukları mahallede bunu harcaya bilecekleri bir dükkanın da olmadığını ifade ediyor. Mahallenin dışındaki büyük marketlerde kuponlarını kullanabileceğini ancak oraya gitmek için arızalı olan arabalarının tamir edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Yakındaki dükkanlarda da ürünlerin çok pahalı olduğunu söyleyen Amie, “Her şey çok pahalı oldu. 30 yumurta için 5 sterlin ödedim ve bu bulabildiğim en ucuz fiyattı” diyor.