Papa Francis'in Irak ziyaretinde, Sünni din adamlarıyla herhangi bir görüşme yapmayıp Necef'teki Şiilerin otoritesi Ali el-Sistani ile görüşmesi Iraklılar arasında tartışmalara yol açtı.

Papa'nın daha önce İslam dünyasındaki Sünnilerin temsilcisi olarak 2019'da El Ezher Şeyhi Ahmed el-Tayyib ile görüştüğünün söylenmesine rağmen Irak'taki eleştiriler, ülke içindeki farklı toplumsal grupların hassasiyetine yönelikti.

Dışlama ve ötekileştirme

Iraklı siyasetçi Abdülkerim El-Abtan, konuyla ilgili şu yorumu yaptı:

"Irak'a gelen her misafir, özellikle de barış mesajları veren Vatikan başındaki Papa Francis gibi önemli biri memnuniyetle karşılanır. Ancak ziyareti düzenleyenlerin, hatta Papa’nın kendisinin Sünniler gibi büyük bir toplumsal grubu dışlamasının birden fazla soruyu gündeme getireceğini düşünmesi gerekiyordu."

Arabi 21’e konuşan Abtan, “Bu yapılan, kasıtlı mıydı değil miydi bilmiyoruz. Fakat bu kadar açıklamadan sonra büyük Sünni alimlerle görüşülebilirdi. Sünniler yıllar boyu çok zulüm gördü. Binlercesi kayıp, kaçırılmış veya tutuklu durumda. Papa’nın da barışın sembolü olarak mazlumların sıkıntılarını dinlemesi gerekirdi.” dedi.

Irak Güçleri Birliği milletvekili Muhammed el-Kerbuli, Papa Francis’in ziyaretini “Sünnilerin dışlanması ve ötekileştirilmesi” nitelendirip eleştirdi. Kerbuli, Cumartesi günü attığı tweette; "Irak'taki Sünni dini otorite Mısır'daki El Ezher'den daha aşağı değildir. Sünni varlığın rolünü dışlama ve ötekileştirme girişimlerine rağmen Papa'nın büyük otoritemizle buluşmasını engelleyen karmaşık koşulları anlıyoruz.” dedi.

Hristiyan vekil Papa'yı savundu

Öte yandan Irak parlamentosundaki Hıristiyan temsilcisi Yonadam Kanna, "Irak ziyaretinin manevi ve ruhani bir ziyaret olduğuna" inandığını belirtti.

Kanna, “Papa Francis, Ali el-Sistani ile görüşmesinden önce El-Ezher şeyhi Ahmed el-Tayyib ile görüştü. Irak'ta, Ur veya Musul şehrinde bazı Sünni şeyhlerle de görüştü.” ifadelerini kullandı.

Arabi 21’e konuşan Kanna, "Papa, ülkedeki Sünnileri görmezden gelme niyetinde değildi ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Parlamento başkanı, Muhammed el-Halbusi ile görüştü. İkisi de Sünnidir." ifadelerini kullandı.

Bazı Sünni siyasetçilerin seçim kampanyasına yatırım yapmak istemiş olabileceğine inandığını kaydeden Kanna, “Eleştiriler sadece siyasi ve seçim boyutundaydı. Çünkü bahsettiğim gibi, Şubat 2019'da BAE’de El Ezher Şeyhi ile görüşme gerçekleştiğinde dünyadaki Sünnilerin temsilcileri ile biraraya geldi” diye konuştu.