İran ajanları Türkiye'ye kaçan sanatçı Reyhane Parsa'yı tehdit ediyor

Abone Ol

İran sinema, tiyatro ve televizyonunun son iki yıldır yükselen yıldızı 22 yaşındaki Reyhane Parsa, memleketinden ayrılarak Türkiye'ye göç etti.

Radyo Farda'dan Babek Gafuri Azar'a konuşan genç oyuncu, istihbarat örgütlerinin İranlı film yıldızlarına rejimin direktiflerine uymaları için baskı uyguladığını iddia etti.

Parsa, istihbarat teşkilatları tarafından ülkesine geri çağrıldığını ve şu anda Kültür ve Medya Mahkemesi'nde açılan bir davayla karşı karşıya olduğunu anlattı.

Parsa, İran'dan ayrıldıktan sonra rejimin ülkede yaşayan kadınlar için zorunlu kıldığı giyim kuşam şartlarına uymayan bir kostümle sosyal medyada paylaşımda bulunuştu.

Parsa, Behrang Tofiqi'nin yönettiği ve Hamed Anqa'nın yazdığı dizi olan Baba'da rol aldıktan sonra yıldız oldu. Reyahneh, başarısının ardından sosyal medyada çeşitli fotoğraflarını yayınlayarak onbinlerce takipçinin ilgisini çekmeyi başardı.

Ancak İranlı yetkililer, sanatçının paylaşımlarındaki giyim tarzını ülkenin kıyafet yönetmeliğine uygun bulmadı.

Parsa, paylaşımlarının giderek yayılmasının ardından istihbarat teşkilatları tarafından çağrıldığını, psikolojik ve fiziksel anlamda kötü muameleyle maruz kaldığını ve daha sonra telefonunun dinlendiğini öğrendiğini sosyal medyadan paylaştı.

Bununla yetinmeyen sanatçı, rejimin erkeklere tanıdığı tek taraflı boşanma hakkını eleştiren bir yazı da kaleme aldı. Maruz kaldığı baskılar neticesinde altı ay radyo ve TV’lerde çalışmaktan men edildiğini bildirdi.

Parsa, “genel ahlaka aykırı” olmakla suçlanmasının ardından Rejim taraından 84 kırbaç ve bir yıllık hapis cezasına çarptırıldı. Araya giren ve Parsa’nın ismini saklı tuttuğu nüfuzlu bir film yapımcısı vesilesiyle hakkındaki hüküm para cezasına çevrildi.

İranlı film yapımcıları son yıllarda birçok aktif askeri, yargı ve istihbarat ajanının, yapımcı kılığına girerek İran film endüstrisine sızdığını iddiasında bulunuyorlar. Güvenlik organlarının ve yargı kurumlarının yerel film yapım sektörü üzerindeki baskısı İran sinema ve film sektöründe giderek daha çok dile getiriliyor.

*Iran In-Depth Haber Ajansında yayınlanan bu haber, aslına sadık kalınarak Hasan Nurhan Çelik tarafından, ortadoguhaber.com adına tercüme edilmiştir.