İran: Nükleer anlaşmaya varılamamasının nedeni ABD'dir

Abone Ol

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Abdullahiyan, "Görüşmede, ülkelerimize yönelik yaptırımları, Viyana'daki nükleer müzakereleri ve Ukrayna'da yaşananların Tahran-Moskova ilişkilerine etkisini konuştuk." ifadesini kullandı.

ABDULLAHİYAN, KULEBA’NIN MESAJINI İLETTİ

İran'ın Ukrayna'daki savaşı desteklemediğini ve sorunların diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Abdullahiyan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba tarafından Rus yetkililere iletmek üzere kendisine bir mesaj gönderdiğini belirtti.

Bakan Abdullahiyan, "Ukrayna Dışişleri Bakanı bu mesajda benden Ukrayna'nın siyasi bir çözüme hazır olduğunu ve Ukrayna tarafının savaşın durmasını istediğini Rus tarafına iletmemi istedi." dedi.

“MÜZAKERELERDE ANLAŞMAYA VARILAMAMASININ NEDENİ ABD YÖNETİMİ"

Viyana'daki nükleer görüşmelerle Ukrayna'daki savaş arasında bir bağlantı olmadığını belirten Abdullahiyan, müzakerelerde henüz anlaşmaya varılmamasının nedeninin ABD yönetimi olduğuna işaret ederek, "ABD'nin, İran nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması sürecinde fahiş taleplerden vazgeçeceğini umuyoruz. Müzakerelerde kırmızıçizgi olarak belirlediğimiz bazı konularda ABD ile anlaşırsak Rusya görüşmelerin sonuna kadar bizimle birlikte olacaktır." diye konuştu.

Rusya'nın Viyana'daki görüşmelerde yapıcı bir rol oynadığını belirten Abdullahiyan, "Rusya, Viyana'da anlaşmaya varılmasına engel değildir." dedi.

Bakan Abdullahiyan, Viyana'daki nükleer görüşmelere ara verilmesinin İran'ın elini güçlendireceğini bildirdi.

İRAN İLE NÜKLEER MÜZAKERELER VE RUSYA'NIN GARANTİ TALEBİ

Nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılıyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilen Washington ise Avrupa Birliği aracılığıyla görüşmelere dolaylı katılım sağlıyor.

Yaklaşık 11 aydır süren görüşmelerde nihai aşamaya ulaşılırken, anlaşmanın taraflarından Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili kendisine yönelik yaptırımların İran ile iş birliğine zarar vermeyeceğine dair ABD'den yazılı garantiler talep etmişti.

Mevcut nükleer anlaşmaya yeni bir madde eklenmesini gerektiren Rusya'nın bu beklenmedik talebinin nihai aşamaya gelinen müzakerelerde pürüze yol açtığı belirtilmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de 11 Mart'ta "dış etkenler" nedeniyle Viyana'da İran nükleer anlaşmasının yeniden uygulanması için yürütülen müzakerelere ara verilmesine ihtiyaç olduğunu duyurmuştu.